Afbeelding
column

Waar blijft de zomer?

Column 463 keer gelezen

Na een koude winter met sneeuw en ijspret verlangt denk ik iedereen naar warmere dagen, naar de zomer. Zeker in deze rare tijden na een jaar waarin bijna niets mocht willen we naar buiten de zon in, bakken op het strand of op een terras een drankje nemen.

Ik ben zelf geen ‘strand bakker’ maar vind het wel lekker om op een vrije dag een leuk stadje in te wandelen en te gaan zitten op een terras voor een wijntje of biertje. Ja, een wijnboer drinkt ook wel eens bier! Niet van dat simpele pils, nee lekker speciaal bier. Dat is er tegenwoordig in heel veel smaken. Tot tompoucesmaak toe zag ik laatst, al lijkt me dat nu niet de meest logische combinatie. Maar niet oordelen voor je het geproefd hebt. Mijn jongste broer at vroeger graag kroket met …. chocolade hagelslag, ook een vreemde combi. Als ik dan zei dat is toch niet lekker, zei hij ‘heb je het wel eens gegeten, nee dan kan je dat ook niet weten’. En daar had hij gelijk in. Dus bier met tompoucesmaak? Wie weet.

Je moet er aan wennen, nieuwe smaken. 60 jaar geleden was er de Hollandse keuken. Soms al een beetje met buitenlandse invloeden zoals Indonesische nasi, bami. Van de Chinees met een gebakken ei en plak ham erop. En Italiaans, elleboogjes macaroni. Nu vind je in geen enkele Italiaanse supermarkt macaroni tussen de vele soorten pasta, dus Italiaans? Ach wist men veel? Mijn moeder maakte dat met tomatenpuree en spam, van die rare varkensworst uit een blikje. Later ging er ook nog een uitje door, een hele verbetering! Een rechtgeaarde Italiaan zou zich doodschamen als hij het op tafel zet.

Nu vind je in de centra van de steden de hele wereld terug. Met de meest uiteenlopende heerlijke smaken. Een pizza is heel gewoon Hollands eten geworden, net als saté met pindasaus, couscous en een kapsalon. Hoewel ik dat nu weer een minder geslaagde creatie vind, vette hap! Nee, doe mij maar Indiaas of Pakistaans, Turks of Marokkaans, Mexicaans of Zuid Afrikaans.

Gek toch wel, eten uit warmere landen waar dat biertje weer lekker bij past. En dat doet je dan gelijk weer denken aan warme zomerse dagen tot laat op het terras zonder trui aan. Waar blijft die zomer?

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant