Ook theezakjes mogen straks bij het GFT.
Ook theezakjes mogen straks bij het GFT. Foto: Reinis
column

Spilling the tea: binnenkort mogen koffie en thee, bij het GFT

Column 386 keer gelezen

Ja, je leest het goed. Nederlandse koffie- en theebedrijven zullen dit jaar hun koffiepads en theezakjes composteerbaar maken.

Beter laat dan nooit, toch? Veel andere bedrijven zijn hun al voorgegaan. Tijd voor de langverwachte verandering dus. Samen met de rijksoverheid hebben deze koffie- en theebedrijven een overeenkomst ondertekend. De zogenoemde Green Deal.

Wat houdt de Green Deal in?
De Green Deal houdt in dat alle Nederlandse koffie- en theebedrijven hun koffie- en theeverpakkingen duurzamer gaan maken. Koffiepads en theezakjes zullen geen plastic meer bevatten. Volledig composteerbaar dus, zodat het bijdraagt aan het milieu én aan onze gezondheid. Want zeg nu eerlijk. Vind jij het fijn om een zakje thee in gekookt water te dompelen? Ik kan bijna zweren dat, als ik het theezakje lang genoeg laat staan, ik meer plastic proef dan thee. Het ergste is dat microplastics overal zijn! In lucht, in water en in ons voedsel. Toen ik erachter kwam dat wij wekelijks één hele bankpas eten, per persoon!, niet per gezin, viel ik bijna van mijn stoel. Wat staat er volgende week op het menu? Een pen? Een liniaal? De plastic bal van mijn buurjongen? Bah.

Eindelijk zeker
Na jarenlang getwijfeld te hebben of koffiepads en theezakjes nu wel bij het GFT mogen of juist niet, weten wij het binnenkort dus eindelijk zeker. Want moest je nu naar de inhoud van de zakjes kijken of naar de verpakking? Wat er in zit, is natuurlijk. Wat eromheen zit, alles behalve. Omdat theezakjes en koffiepads momenteel plastic, coatings en lijm bevatten, kunnen ze niet worden gecomposteerd. Dit betekent dus dat wij nu niet optimaal gebruik maken van deze waardevolle organische grondstoffen. De Green Deal brengt hier dus verandering in. De groene overeenkomst, zal per jaar ruim 88 miljoen kilogram GFT opleveren. Dit is enorm!

Dankzij de Green Deal zal er meer duidelijkheid ontstaan voor ons, de consument. Wordt er dus niet alleen meer compost verzameld, maar ook schoon compost! Reine compost is namelijk essentieel. De kwaliteit van compost is de laatste jaren gedaald, terwijl het met de huidige technologie er juist sterk op vooruit moet gaan.

Heb ik gelijk of heb ik gelijk?

Dus… binnenkort…. koffiepads en theezakjes bij het GF-THEE? (Subtiele woordgrap, haha…)

De groene en enthousiaste groeten!

Ik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant