De vrijwilligers van Entrada waren het huwelijksjubileum niet vergeten.
De vrijwilligers van Entrada waren het huwelijksjubileum niet vergeten. Foto: Madeleine de Haas

Goed luisteren en elkaar de ruimte geven

Algemeen 715 keer gelezen

Zuidland - Afgelopen zaterdag waren Jaap Wolters en Maartje Zevenbergen 65 jaar getrouwd. Burgemeester Van Oosten feliciteert het echtpaar later vandaag telefonisch met hun trouwdag.

De in Zuidland geboren en getogen Jaap ontmoette Maartje, die in Hekelingen woonde, na afloop van een repetitie van Concordia, het mandoline orkest waar Maartje lid van was.

Zeven jaar verkering
Toen hij 13 jaar was ging Jaap al werken bij bakker Van der Linden in Zuidland. Van jongs af aan voetbalde hij bij DES, de Slandse voetbalclub die nu VV Zuidland heet. Maartje werkte in de huishouding, deed aan korfballen en speelde 46 jaar bij de mandoline vereniging. Vanwege benauwdheid woonde en werkte Maartje enkele jaren van de verkeringstijd in Bilthoven, waar de lucht schoner was. Ze zagen elkaar niet veel en daardoor duurde het zeven jaar voor er uiteindelijk op 24 april 1956 werd getrouwd. Na hun huwelijk betrok het paar een huis aan de Nijverheidstraat in Zuidland. Later verhuisden ze naar een grotere woning in dezelfde straat en woonde 37 jaar in de Savornin Lohmanstraat. Toen dat te groot werd, de kinderen waren immers het huis uit, werd de huidige woning betrokken. ‘Ik vind het prima hier’, zegt Jaap. ‘We hebben goed contact met de buren, ruilen zelfs de krant. Helaas gaat één van de buurvrouwen verhuizen dus het is afwachten hoe de nieuwe buren zijn. Maar dat zal wel goed komen.’

Tuinkabouter
Jaap deed in de loop der jaren uiteenlopend werk. Zo werkte hij als bouwvakker, in de vlasfabriek en bij Shell. Toen hij op 57-jarige leeftijd met pensioen ging was hij als elektromonteur 25 jaar werkzaam bij het GEB. Als afscheidscadeau kreeg hij destijds een tuinkabouter, omdat zijn collega’s vonden dat er sprake was van enige gelijkenis. Maartje werkte lange tijd bij een tuindersbedrijf, waar Jaap dankbaar gebruik van maakte voor zijn groentetuin. Inmiddels heeft hij de tuin van de hand gedaan. ‘Toen ik 90 werd vond ik het welletjes, steeds met die gieter sjouwen. En als ik nu nog wel eens langs die tuin fiets, ben ik blij dat ik gestopt ben. Ze rijden daar als gekken, het is gewoon niet veilig om de weg over te gaan.’ Ze puzzelen graag en als het mogelijk is, maakt Maartje kaarten. Jaap heeft zijn kasje achter in de tuin waar hij komkommers en tomaten kweekt en neemt een groot deel van het huishouden voor zijn rekening. ‘We hebben gelukkig ook een paar uur hulp’, geeft Maartje aan. ‘Wat ik wel mis nu ik niet meer werk, is vakantie’, geeft Jaap aan. ‘Ik ben de hele dag bezig, maar vraag niet wat ik doe.’

Entrada
Door haar ziekte kwam Maartje jaren geleden bij De Boei in contact met lotgenoten. Tegenwoordig helpt ze één dag in de week bij het inloophuis, dat tegenwoordig Entrada heet. Ze kan niet wachten tot de activiteiten weer plaats kunnen vinden. Haar collega vrijwilligers kwamen haar en Jaap vrijdag alvast feliciteren met hun huwelijksdag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant