Groenonderhoud kan volgens de respondenten wel beter.
Groenonderhoud kan volgens de respondenten wel beter.

Er kan nog veel veranderd worden

Algemeen 461 keer gelezen

Het merendeel van de deelnemers aan Tip Nissewaard voelt zich Nederlander, slechts 5% zeg zichzelf te beschouwen als een inwoner van Nissewaard of zijn wijk.

Toch voelt het merendeel (71%) zich wel betrokken bij de gemeente, waarbij 24% aangeeft zich zelf sterk betrokken te voelen bij Nissewaard. 80% voelt zich ook betrokken bij de eigen buurt. De helft van de deelnemers maakt wel eens een praatje met de buren, een kwart komt er af en toe over de vloer.

Bijna 80% woont langer dan 10 jaar in de buurt waar ze nu wonen. De meeste mensen hebben ook bewust voor die buurt gekozen. Op de vraag of de buurt het afgelopen jaar veranderd is, geeft 46% aan geen verandering te zien, terwijl 45% stelt dat de buurt achteruit gegaan is. Volgens een kleine 8% is de buurt er juist op vooruitgegaan. Opvallend hierbij is dat bij de deelnemers die zeggen dat de buurt niet veranderd is, aangegeven wordt dat het de buitenwijk van Rotterdam blijft en er regelmatig polite door de buurt rijdt. Degenen die stellen dat hun buurt veranderd is, wijten die verandering veelal aan de afstand die er tussen de bewoners is. Buren die niet merken dat er een buur ziek is, asociaal gedrag vertonen en veel arbeidsmigranten die zich totaal niet betrokken voelen bij de wijk. Door instroom van mensen uit de stad verandert de mentaliteit in het dorp. Volgens de een is het ieder voor zich, een ander ziet dat buren elkaar te veel in de gaten houden, waardoor er vaker onenigheid is. Ook zijn er veel klachten over lege winkels, zwerfvuil, parkeeroverlast en tuinen die verloederen. Daarnaast stellen veel deelnemers dat de buurt erop achter uit gegaan is door het kappen van bomen en het bouwen op het groen dat er nog was.

De deelnemers is ook gevraagd wat zij in hun buurt zouden veranderen of verbeteren. Die vraag leverde tal van reacties op: meer groen, maar ook beter onderhoud daarvan, betere voet-en fietspaden en snelheidsbeperkende maatregelen. Ook willen de respondenten betere parkeermogelijkheden, maar tevens het ontmoedigen van het naar school brengen van kinderen met de auto. Daarnaast is er veel behoefte aan het aanpakken van zwerfvuil. Sommigen willen ook af van de ondergrondse containers. Er zijn ook een paar opvallende zaken die deelnemers noemen: de vervanging van de Spijkenisserbrug door een tunnel, ballotagecommissie en een verbod op open haarden, allesbranders, vuurkorven e.d.

Een kwart verwacht niet te verhuizen, iets meer dan een kwart schat de kans van verhuizing niet groot in, terwijl rond de 35% wel zou willen verhuizen, maar dat (nu nog) niet doet omdat het financieel niet mogelijk is of omdat er plannen zijn om na het pensioen te emigreren. Een klein percentage kijkt naar een andere woning in een dorp vanwege de rust en ruimte of is op zoek naar een woning die kleiner en gelijkvloers is. Een enkeling geeft aan te willen verhuizen als het aantal buitenlanders toeneemt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant