Voorkom zwerfafval.
Voorkom zwerfafval. Foto: Reinis

Als de zon schijnt, wordt meer zwerfafval helaas een feit

Algemeen 356 keer gelezen

Het leven is als het weer in Nederland. Je weet nooit wat je kan verwachten. Regent het eerst zonnestralen, dan regent het vijf minuten later pijpenstelen. Een half uur later kan de slee uit de schuur worden gehaald en voor je weet is het code regenboog in heel het land. IN APRIL. Het weer had de afgelopen week gewoon een identiteitscrisis.

Zonnige dagen
Maar goed, de warmere dagen komen er hopelijk aan. Dit betekent dat we veel meer buiten zullen zijn. Dat we meer gaan wandelen. Dat we spontaan zullen besluiten om te picknicken of te barbecueën. Een drankje hier, een lekkere lunch daar. Terwijl je het gras tussen je tenen voelt en de energie die de aarde je meegeeft… totdat je een zwerm vliegen ziet rondom een berg kippenbotjes. En een stuk of tien wespen, die hun best doen om de laatste druppels van een blikje cola te drinken. Want tja, je voorgangers hebben hun afval niet opgeruimd. Ruik je het? De geur van zwerfafval? Zie je het? Het zicht van zwerfafval.

Wat is zwerfafval?
Zwerfafval is afval dat bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten, op plaatsen die hier niet voor bestemd zijn. Dus overal, behalve in de prullenbak. Per jaar belandt in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval op straat of in de natuur. Door wind of water kan het zelfs in de zee terechtkomen. Zwerfafval is dus heel slecht voor het milieu. Het verontreinigt bodem of water, trekt ongedierte aan, dieren eten het afval op of raken erin verstrikt. Maar is dit écht iets wat ik anno 2021 nog moet uitleggen? We weten allemaal heel goed wat voor impact zwerfafval heeft op het milieu.

De ironie
Maar weet je wat ik pas echt grappig vind? Uit onderzoek blijkt dat 95% van Nederlanders zich ergert aan zwerfafval. Toch gooit 1 op de 5 Nederlanders zelf óók afval op straat. Veel mensen ergeren zich dus eigenlijk aan hun eigen zwerfafval... Je weet wat ze zeggen, he? Wie met één vinger wijst naar een ander, wijst met drie vingers naar zichzelf…

Ga zwerfafval tegen
Een betere wereld begint bij jezelf. Ik weet het, heel cliché, maar het is waar. Samen kunnen we zwerfafval tegengaan door opruimacties te organiseren of zwerfafval te melden. Gooi afval altijd in een prullenbak of neem een kleine vuilniszak mee, zodat je het afval later kan weggooien. Beperk je afval door een hervulbaar waterflesje te gebruiken. Dat doe ik ook!

Strijd jij ook met mij mee tegen zwerfafval?

Veel liefs én met groene groet,

Ik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant