Water Natuurlijk wil meer onderzoek voordat de bomen gekapt worden.
Water Natuurlijk wil meer onderzoek voordat de bomen gekapt worden. Foto: Water Natuurlijk
lezers schrijven

Reactie op bomenkap Heenvliet

Algemeen 607 keer gelezen

Onderstaande reactie betreft een reactie op de vragen van diverse partijen binnen het Waterschap die meer onderzoek willen naar de noodzaak van het kappen van bomen op de Drieëndijk in Heenvliet.

Als bewoner van de dijk wil ik hier toch op reageren. Allereerst vind ik bomen prachtig en ben ik een natuurliefhebber. We wonen dan ook aan de mooiste dijk van Nissewaard. MAAR we wonen hier nu 30 jaar en de laatste 10 jaar is het niet veilig wonen als het stormt. De populieren zijn op! Oud en versleten en volgens bomenkenners niet veilig meer.

En dan heb ik het nog niet eens over de overlast van pluizen in mei en juni! Allemaal zaadjes! De buitenboel schilderen kun je vergeten in die tijd. Het sneeuwt pluisjes...ook binnen als je een raam open zet. In de zomer komt er grijze aanslag uit de boom van bladluis. Onze auto’s zijn niet zwart en donkerblauw maar gespikkeld en kleverig. Ook het hek en de kozijnen. Ik heb doordat de bomen zo hoog zijn geen zon meer achter in mijn tuin! De zon komt niet meer over het bladerdek van de te hoge bomen heen. En overal opschot van kleine populiertjes in de tuin in juli. Want bijna elk zaadje wordt een boompje naar mijn idee. Dan hebben we op de koop toe in de herfst alle bladeren in de dakgoot. Maar dat is allemaal niet het ergste en inherent aan ‘buiten’ wonen! Dus sorry voor de klaagzang .....hier is goed mee te leven.

Even terug naar de veiligheid. De bomen zijn oud en onveilig. Zeker als het blad aan de boom zit. Mensen die ze willen behouden, komen hier niet boven windkracht 6/7. Die zitten met een kopje thee in hun (rijtjes)huis in het dorp. Het spookt hier dan. En misschien hebben Evert en de storm in december geen schade aangericht naar toen zaten er ook geen blaadjes aan de boom! Er komen wel degelijk grote takken uit met de storm. Zulke grote takken wat complete bomen zijn en net zo groot als die in de nieuwbouw in een plantsoen staan. En de kinderen van de dijk en wij ook rijden en lopen (met de hond) daar door weer en wind. Met kans om het op je kop te krijgen of tegen aan te rijden. Je vertelt het niet na! Nee.... het leven van een buizerd en een vleermuis gaat boven dat van de mensen!

Bij zware storm parkeer ik mijn auto op een veilige plek zodat er geen tak op kan vallen. Raap ik na een storm grote takken van de dijk zodat iedereen er weer veilig over kan rijden. Regelmatig komt er een kraan om de weg vrij te maken van hele grote takken. Nee ik lig niet lekker in mijn bed omdat de hele oude bomen ook op ons huis kunnen vallen. En echt het gaat te keer dan! Maar dan zie ik de mensen die ze graag willen behouden niet! Gelukkig slaapt met de storm de buizerd dan wel fijn in zijn nest en kan de vleermuis met zijn ‘vliegroute’ ook veilig vluchten.

Marja van der Most

Voor deze rubriek komen slechts in aanmerking brieven waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Indien gewenst, wordt de brief in de krant ondertekend met ‘naam en adres bij redactie bekend’. Plaatsing in deze kolommen geschiedt buiten verantwoordelijkheid van de redactie en hoeft dus niet in te houden dat de redactie het met de inhoud eens is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant