Afbeelding
Privéfoto

De impact van corona

Algemeen 348 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een ondernemer, bedrijf, vereniging of persoon uit Nissewaard. We vragen naar hun ervaringen tijdens deze bijna onwerkelijke Covid-19 periode. Deze week een blik op Robin Visser, een zelfstandig digitaal ontwerper.

Robin is een zelfstandige Graphic Designer & DTP-er. Naast het ontwerpen van logo’s, verzorgt Robin onder andere huisstijlen, visitekaartjes, advertenties, belettering en fotobewerkingen. ‘Ik ben geen drukkerij. Ik lever bestanden digitaal aan, zodat de klant zelf kan kiezen hoe en waar het gedrukt wordt’, legt Robin uit. Zijn onderneming runt hij zonder personeel. ‘Ik zou het verschrikkelijk vinden om mensen te moeten ontslaan!’, benadrukt deze vormgever.

De werkdruk is normaliter prima te behappen voor hem. Soms wordt er samen gewerkt met een andere lokale vormgever. Om elkaar zo een helpende hand te bieden. Maar corona heeft veel veranderd. Met een stevig netwerk vanuit de lokale horeca, waar Robin naast zijn onderneming werkzaam is, begon deze bevlogen ondernemer twee jaar geleden zijn bedrijf. In een mum van tijd kreeg men lucht van zijn grafische diensten. Toen kwam Covid-19.

In eerste instantie zag deze zelfstandige niet meteen het gevaar voor zijn product. Totdat de eerste lockdown zich aankondigde en alle horeca dicht moest. Te weten dat de horeca zijn grootste klantenkring betreft. ‘Eigenlijk was ik mijn vaste baantje als barkeeper kwijt én een groot deel van mijn klanten. Ik had gewoon de twee meest ongelukkige baantjes die je maar kon hebben op dat moment’, verzucht Robin. Eigenlijk is die situatie nog ongewijzigd. De sociale contacten die hij had als barkeeper, zijn een groot gemis voor hem. Daarbij mist hij binnen zijn eigen bedrijf simpelweg de opdrachten. ‘Er komen nu misschien één of twee opdrachten per maand binnen en daar kan ik mijn rekeningen helaas niet van betalen’, aldus een teleurgestelde Robin. Sommige klanten overwogen nog om een flyer te laten maken voor het bestellen en afhalen van eten. Maar daar bleef het bij. Robin moest hierdoor ander werk gaan zoeken, omdat hij amper inkomen had. Zijn vrouw vond een vacature voor boodschappenbezorger en Robin werd vrijwel direct aangenomen voor drie dagen per week. Zijn functie als grafisch vormgever is nog prima werkbaar, doordat er verder geen direct contact met mensen hoeft te zijn. Maar dan moeten er uiteraard wel opdrachten blijven binnen komen.

Ter afsluiting wil Robin ons het volgende meegeven: ‘Ondernemers hebben onze steun hard nodig! Het is zonde als alle mooie en gezellige plekken verloren gaan door dit virus! Hopelijk kunnen we snel weer terug naar het ‘oude normaal! Heel veel sterkte en gezondheid allemaal!’ Meer weten over Robin zijn onderneming? http://facebook.com/robingraphicdesign

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant