Afbeelding
Foto: gemeente Nissewaard

Bomen en bosplantsoenen in Nissewaard

Gemeente 526 keer gelezen

Een boomeigenaar is verantwoordelijk voor de bomen in zijn of haar gebied. Dat geldt ook voor de gemeente Nissewaard. Om aan die verantwoordelijkheid te voldoen laat de gemeente elk jaar een derde deel van alle bomen in de gemeente keuren. 

Daarnaast is er ook een ‘boomveiligheidscontrole’ in de bosplantsoenen en parkbossen uitgevoerd door Bomenwacht Nederland in de periode van juni tot en met september 2020. Uit deze veiligheidscontroles komt naar voren of een boom gezond is, gesnoeid moet worden of misschien toch moet worden gekapt. In de bosplantsoenen/parkbossen worden bomen alleen langs de randen gesnoeid.

Veiligheidscontrole bomen
Tijdens het keuren van de ongeveer 11.000 bomen die vorig jaar op de keuringlijststonden, is naar voren gekomen dat 223 bomen uit veiligheidsoverweging gekapt moeten worden. Deze bomen hebben bijvoorbeeld een slechte gezondheid of zijn (deels)afgestorven. Daardoor bestaat een verhoogd risico op vallende takken, wat een gevaar kan opleveren voor gebruikers van wegen en paden.

Alle 223 te kappen bomen, krijgen een bomenlint met een verwijzing naar de website van de gemeente. Op www.nissewaard.nl/beheerbomen vindt u een overzicht van alle te kappen bomen. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind april. In het najaar, de beste tijd om bomen te planten, worden waar dit mogelijk is nieuwe bomen geplant.

Verwijderen risicobomen bosplantsoen
Daarnaast is een aannemer in opdracht van de gemeente gestart met het verwijderen van de risicobomen in de bosplantsoenvakken. Daarbij worden als eerste mogelijke gevaarlijke situaties weggenomen. Om invulling te geven aan de Wet Natuurbescherming controleert een ecoloog vóór de werkzaamheden de te vellen bomen en de omgeving op de aanwezigheid van beschermde soorten. Als dat het geval is, dan wordt de betreffendeboom op dat moment niet gekapt.

In Nissewaard is totaal 74,6 ha aan openbaar bosplantsoen en parken. Dit is inclusief het Hartelpark en Park Vogelenzang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant