Michael neemt je op Instagram mee op reis:  @nature_by_michael
Michael neemt je op Instagram mee op reis: @nature_by_michael Foto: Michael van Beveren

Bevers in Spijkenisse

Algemeen 2.632 keer gelezen

Spijkenisse - Wandelaars in het Bernissegebied zien regelmatig sporen van bevers, maar deze knaagdieren zijn inmiddels ook opgedoken in Spijkenisse.

Om verstoring van de burcht te voorkomen, maken we niet bekend waar de bevers zich precies ophouden.

Michael van Beveren spotte de eerste bever vorig jaar. 'In een slootje langs het park.' Dit jaar liep hij een rondje door het park en zag beversporen. 'Ik zag knaagsporen, maar ook sleepsporen aan de waterkant en zo ontdekte ik ook de burcht.' Sinds dat moment houdt Michael de omgeving in de gaten en hij heeft inmiddels gezien dat de bever gezelschap heeft gekregen. De locatie is via een deskundige aan de gemeente gemeld om te voorkomen dat bij eventuele werkzaamheden de burcht vernietigd wordt.

Naast het bever spotten, is Michael ook actief vogelspotter. Samen met een vriend fiets hij rustig naar Zeeland, of dichterbij huis, de Maasvlakte om vogels te spotten. Daarnaast is het tweetal bezig met de vogelinventarisatie in Park Vogelenzang. 'Peter Ganzenboom heeft mij, en via mij, mijn vriend Yannick Wouters namens natuurvereniging Hollandse Delta gevraagd voor de inventarisatie. Daarbij krijgen we begeleiding van Tino van Kampen.' De jongens hebben inmiddels al diverse vogelsoorten gemeld via de app van SOVON.
De liefde voor de natuur is Michael van jongs af aan bijgebracht. 'Ik zat in de kinderwagen al paddenstoelen aan te wijzen', zegt hij lachend, daarmee verwijzend naar zijn opa, Ad Vliegenthart, die in Spijkenisse bekend staat als paddenstoelenexpert. Vier jaar geleden besloot hij zich te richten op de vogels. 'Ik liep met een vakantiecameraatjes bij het park en zag een ijsvogel vliegen. Daar ging ik achter aan en zo is het vogel spotten gegroeid.' Veel van de vogels worden vereeuwigd en op instagram geplaatst. 'Sinds de sneeuwval in februari heb ik de ijsvogel helaas niet meer gezien, maar ik hoop wel dat hij er nog is.' Door het vogel spotten heeft Michael de interessante gebieden in Nissewaard ook ontdekt. 'Naast de parken, heb je ook de Wolvenpolder en de Benninger Slikken. Daar zijn veel vogels te vinden.' Ook de vogelstand in het Hartelpark houdt Michael in de gaten. Nu er in het park gekapt wordt, ziet hij de boomklever minder net als de vleermuizen, maar hij verwacht dat zodra de werkzaamheden op een bepaalde locatie afgerond zijn, de dieren weer terug komen. En kan hij niet op pad vanwege de avondklok, dan luistert hij vanuit zijn slaapkamer naar de vogelgeluiden.

Op dit moment zit Michael in het laatste jaar van de Havo. Na de zomer wil hij toegepaste biologie gaan studeren want zijn droom is bioloog te worden. Voor die studie zal hij doordeweeks Nissewaard moeten verlaten, maar wie weet welke dieren hij dan op zijn pad tegen gaat komen. Tot besluit een verzoek van Michael: zie u een bever in Nissewaard, meld deze dan via waarneming.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant