Afbeelding
Foto: Madeleine de Haas

Bepaal eerst waar op de Brielse Maasdijk windturbines kunnen staan

Algemeen 712 keer gelezen

De gemeente Nissewaard wil aan het Hartelkanaal, langs de Plaatweg en het oostelijke deel van de Brielse Maasdijk, een windpark van minimaal 18 MW mogelijk maken. HVC Landwind bv zal het park bouwen en exploiteren. Daarvoor wil de gemeente het bestemmingsplan wijzigen en de benodigde vergunningen verlenen. Voordat ze hierover besluit, worden de milieugevolgen onderzocht.

Maak eerst een kaart van de Brielse Maasdijk die laat zien waar windturbines kunnen staan en waar niet. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies over het rapport dat de milieueffecten van vier tot negen windturbines langs het Hartelkanaal zal beschrijven. De gemeente Nissewaard heeft de Commissie om advies gevraagd over de inhoud van het op te stellen milieueffectrapport.

In het onderzoeksvoorstel staan, op een nagenoeg rechte lijn, negen mogelijke plekken voor turbines. De milieueffecten van turbines op telkens andere delen van die lijn zullen worden onderzocht. De Commissie adviseert om eerst goed na te gaan of op alle voorgestelde plekken wel een turbine kan staan. Of dat kan, hangt bijvoorbeeld af van de afstand tot de aanwezige transportleidingen en het water. Zolang dat niet duidelijk is, heeft het samenstellen van alternatieven of gedetailleerd onderzoek naar bijvoorbeeld de effecten op de natuur, het landschap en de hinder geen zin, aldus de Commissie.

Het gehele advies kunt u lezen op de website van de Commissie voor de milieueffectrapportage.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant