Leerlingen konden ervoor kiezen om met een hoogwerker omhoog te gaan.
Leerlingen konden ervoor kiezen om met een hoogwerker omhoog te gaan. Foto: PR

VCA-dag Penta De Oude Maas groot succes

Algemeen 711 keer gelezen

Spijkenisse - Woensdag 31 maart jl. was een bijzondere dag voor de 3e-jaars techniekleerlingen van Penta De Oude Maas. Ter voorbereiding van het examen Basisveiligheid (B-VCA) op 8 april volgden zij verschillende workshops over veiligheid. In plaats van het leren van Engelse grammaticaregels stonden zij ineens bovenop een hoogwerker. En er was ook geen wiskundeles over het uitrekenen van de omtrek van een cirkel, maar wel een les over de wet- en regelgeving omtrent veiligheid bij bedrijven.

De brandweer was er ook en die vertelde de leerlingen dat het maar zes minuten duurt voor een klein brandje, om uit te groeien tot een fik die een hele kamer in lichterlaaie zet. Gelukkig kregen ze ook te horen wat de beste manieren zijn om verschillende branden te kunnen blussen. Zo weten ze nu dat je brand in een frituurpan nooit of te nimmer met water mag blussen.

Bij de workshop over hijswerktuigen gingen de leerlingen zelf aan de slag met het keuren van een hijswerktuig. Daar komt nog best wat bij kijken. Is het label voorzien van alle informatie? Is het materiaal niet teveel gesleten? De leerlingen schreven alle informatie op en kwamen uiteindelijk tot een conclusie.

De lasdocent liet zien welke veiligheidsvoorschriften er gelden als je met heet materiaal en fel licht werkt. Wist je dat het heetste punt bij autogeenlassen op kan lopen tot 65.000 graden? Daar moeten natuurlijk flinke veiligheidsmaatregelen voor getroffen worden.

In één van de lokalen was een PowerPoint over verbodsborden, gebodsborden, waarschuwingsborden, borden voor veiligheidsvoorzieningen en borden voor brandbestrijding die de leerlingen voor het examen ook geleerd moeten hebben. Na deze PowerPoint werd er een kwartet gedaan waarbij de leerlingen vier bij elkaar horende borden bij elkaar moesten zien te krijgen. Er werd veel gelachen en beslist niet valsgespeeld…

De Persoonlijke Beschermingsmiddelen kwamen ook voorbij in één van de workshops. Het moeten werken met zuurstofflessen op je rug bleek zwaarder dan de leerlingen van tevoren dachten. En ze leerden dat het verplicht is om vanaf 85 decibel gehoorbescherming te gebruiken.

Het bedrijf Xtramaterieel was aanwezig met twee hoogwerkers. Leerlingen konden ervoor kiezen om met één van de hoogwerkers naar boven te gaan. Zelfs leerlingen met hoogtevrees kozen ervoor om mee te gaan en stonden uiteindelijk op 13 meter hoogte over de school heen te kijken. Uiteraard waren de leerlingen tevoren goed geïnstrueerd over de veiligheidsregels en hadden zij allemaal een harnas aan die vastzat aan de hoogwerker zodat ze er niet uit konden vallen.

Bij veel van de workshops kwamen oefenvragen voorbij die in het examen kunnen zitten. De meerderheid van de leerlingen had duidelijk al goed geoefend en wist de goede antwoorden.

In de pauze kwam er een frietkar langs en werden de leerlingen getrakteerd op een frietje en een snack. Hierna hadden zij weer voldoende energie om de volgende workshops te volgen.

Het VCA-examen zal dit schooljaar voor het eerst worden gedaan door alle leerlingen uit leerjaar 3 die hebben gekozen voor één van de technische sectoren van Penta De Oude Maas. Zij volgen vakken in de richting BWI (Bouwen, Wonen en Interieur), PIE (Produceren, Installeren en Energie) of M&T (Mobiliteit en Transport). Binnenkort gaan deze leerlingen op stage bij bedrijven en veel van deze bedrijven stellen het erg op prijs (of zelfs verplicht) dat mensen die daar werken of stage lopen een VCA-diploma hebben. Zo’n VCA-diploma is 10 jaar geldig, dus ook na hun opleiding op Penta De Oude Maas zullen de leerlingen er nog lang profijt van hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant