Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Nissewaard Lokaal: Inwoners ondergeschikt aan belangen projectontwikkelaar

Politiek 546 keer gelezen

De belangen van inwoners lijken, voor de coalitiepartijen, ondergeschikt aan de belangen van projectontwikkelaars. Die conclusie trok de fractie van Nissewaard Lokaal na een lange avond vergaderen afgelopen woensdag.

Zo stemden de coalitiepartijen tegen de invoering van een hoogbouwvisie, een motie van CDA en andere partijen waaronder Nissewaard Lokaal. ‘Met zo’n visie kan vooraf bepaald worden welke locaties geschikt zijn voor hoogbouw. Hierdoor weten inwoners waar zij aan toe zijn en ontwikkelaars welke verwachtingen er zijn op bepaalde locaties. ONS, VVD en PvdA wilden daar weinig van weten. De partijen wilden hun handen vrij houden om elk voorstel van projectontwikkelaars individueel te beoordelen, zoals het voorstel om in Spijkenisse-Noord een flatgebouw van 22 verdiepingen te willen plaatsen’, zo stelt de fractie van Nissewaard Lokaal. ‘Dat de belangen van projectontwikkelaars belangrijk blijken te zijn bleek ook al eerder op de avond. Toen stemde de raad al in met het onderzoeken van de gebiedsontwikkeling rond het Vlinderveen voor € 50.000. Projectontwikkelaar Realconomy, eigenaar van het pand van het snookercentrum, wil op deze locatie graag een appartementencomplex plaatsen en de naastgelegen scholen meenemen in het plan. De gemeente is gevraagd hierin mee te denken.’

Niet tijdig betrokken
Nissewaard Lokaal kon niet instemmen met dit voorstel, omdat bewoners niet tijdig worden betrokken. Hoewel Nissewaard Lokaal voor het verbeteren van het gebied is, had de partij geen vertrouwen in het proces. Zo staat er in de stukken dat de gemeente bij een positieve uitkomst een intentieovereenkomst zou tekenen met de projectontwikkelaar. Na lang aandringen van Nissewaard Lokaal en LOB heeft wethouder Bal uiteindelijk toegezegd om eerst bij de raad terug te komen voor er een overeenkomst wordt getekend.

Geen vertrouwen
Desondanks had Nissewaard Lokaal geen vertrouwen in het proces. ‘Te vaak hebben we gehoord dat we later in het proces wel in moeten stemmen, omdat er al afspraken liggen en kosten zijn gemaakt’,  stelde de partij. De partij vreest dat de gemeente ook deze keer wel ‘een geitenpaadje vindt om dit af te dwingen.’

Niet blij
Nissewaard Lokaal hekelt de houding dat projectontwikkelaars alle ruimte krijgen ten koste van inwoners en bestaande afspraken. Zo loopt er op dit moment een zaak tegen de gemeente bij de Raad van State. ‘Een bewoner van Heer en Meester is het niet eens dat de gemeente de aanvankelijke plannen, die tot 2030 zouden worden uitgevoerd, heeft gewijzigd. In plaats van een villawijk, komt er nu een woonwijk met o.a. twee onder één kapwoningen’. Ook zijn inwoners van Hekelingen niet blij door de toename van verkeer door het dorp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant