Behalve de bekende gaspatronen, zijn ook ballonnetjes een teken van lachgasgebruik.
Behalve de bekende gaspatronen, zijn ook ballonnetjes een teken van lachgasgebruik.

Nissewaard wil verbod op gebruik lachgas

Politiek 467 keer gelezen

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om het gebruik van lachgas te verbieden en dat verbod in de APV opgenomen kan worden. 

De motie van ONS werd gisteravond unaniem aangenomen door de raad.

Het gebruik van lachgas door jongeren neemt toe en daarmee ook de overlast. Daarnaast vormt lachgas, althans het gebruik ervan, ook een gevaar voor de verkeersveiligheid en de volksgezondheid. Er wordt steeds meer bekend over de negatieve gevolgen op de gezondheid.

De rijksoverheid wil een verbod op het gebruik van lachgas instellen, maar dat verbod laat voorlopig op zich wachten. Veel gemeenten nemen nu zelf het initiatief om te komen tot een verbod en de raad wil graag dat Nissewaard dat ook doet. In het onderzoek dat uitgevoerd gaat worden, moet gekeken worden naar de juridische en handhavingsvraagstukken. 

Bij evenementen wordt sowieso al bepaald dat op het evenemententerrein geen lachgas verkocht en gebruikt mag worden. Ook moet er gekeken worden naar preventiemogelijkheden. ‘Goede voorlichting is belangrijk’, aldus Dorothée Kieboom (PvdA).

In de motie wordt het college ook verzocht om in gesprek te gaan met de legal verkooppunten. Verkoop van lachgas kan niet algeheel verboden worden, aangezien de gaspatronen ook gebruikt worden voor slagroomspuiten. Het stellen van voorwaarden bij de verkoop is misschien wel mogelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant