Wat als je last hebt van je buren?
Wat als je last hebt van je buren? Foto: pixabay.com

Lezers schrijven: reactie op open brief wethouder

Algemeen 711 keer gelezen

Naar aanleiding van de “Open brief van wethouder Mijnans”, welke gepubliceerd is op 16 maart jl. in deze krant, wil ik graag als bewoner en namens andere bewoners van de gemeente Nissewaard ook een open brief aan de bewoners sturen.

De wethouder doet een beroep aan de bewoners om zeer bewust om te gaan met de verkoop van woningen, om zo het opkopen van woningen door investeerders (zowel bedrijven als particulieren) tegen te gaan. Deze investeerders zullen de woningen vervolgens aanbieden voor kamerverhuur, met alle gevolgen van dien. Dat Mijnans met dit bericht probeert te verdoezelen dat de gemeente gefaald heeft in het beleid om deze toenemende problematiek daadwerkelijk aan te pakken, wil ik voor nu even buiten beschouwing laten.

Wat ik wel graag wil bereiken is dat jullie, als bewoners van Nissewaard, op de hoogte zijn van welke informatie kanalen er beschikbaar zijn om te zien wat je als bewoner kan doen in geval dat er sprake is van overlast. Daar hebben jullie tenslotte recht op. Mijnans zegt wel in de brief dat je moet melden, maar verzwijgt echter waar dit moet en hoe dit kan.

Vandaar hier onze Tips & Tricks:

Stap 1 Ruimtelijke Plannen
Door op www.ruimtelijkeplannen.nl te kijken, kan je voor je eigen woning zien welk bestemmingsplan geldt voor de woning en dus de wijk waar jullie in wonen. In het bestemmingsplan moet beschreven staan of kamerverhuur is toegestaan (vaak in specifieke gebruikers regels) of niet.

Stap 2 Officiële Bekendmakingen
Door op www.officielebekendmakingen.nl, kan je opzoeken of dat een woning daadwerkelijk een vergunning heeft om kamerverhuur te mogen uitoefenen (Verleende omgevingsvergunning Ruimtelijke Ordening – Het verhuren van onzelfstandige woonruimte). Indien een vergunning is verleend, staat hier ook de einddatum vermeldt. Tegenwoordig wordt er een vergunning uitgegeven van 1 jaar, vroeger voor 3 jaar. Als er geen vergunning is, terwijl dat wel zou moeten volgens jullie bestemmingsplan, kan dit gemeld worden als illegaal wonen bij “Melden woonoverlast” en de afdeling “Handhaving”.

Stap 3 Melden Overlast
Door naar de website: www.nissewaard.nl/wonen-bouwen-en-verhuizen//woonoverlas te gaan, kan je meldingen doen van Woonoverlast. Dit geldt dus voor over bewoning/ illegaal wonen, maar denk ook aan geluidsoverlast, verwaarlozing, vervuiling stank, .alcohol en/of drugs misbruik, ongedierte, etc. Door melding te maken kan er een historie opgebouwd worden betreffende de overlast die je ondervindt.

Stap 4 Melden Handhaving
Ondanks dat het melden via de website ook bij de afdeling Handhaving terecht komt, adviseer ik ook om overlast direct te melden bij de afdeling Handhaving. Door dit ook te doen, kan je gelijk eventueel beeld en/of geluidsmateriaal als bewijs meesturen. Een email stuur je naar: handhaving@nissewaard.nl.

Stap 5 Melden politie
Sommige meldingen dienen ook bij de politie gemeld te worden, zoals o.a. geluidsoverlast & overmatig drugsgebruik. Deze meldingen kunnen doorgegeven worden door te bellen op 0900-8844 of te melden via de website van de politie via: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldformulier.htm. Uiteraard kan dit ook anoniem, via: https://melden.meldmisdaadanoniem.nl/

Ook nog een laatste advies aan de gemeente, het college en wethouder Mijnans, het is tenslotte een open brief. Werk zorgvuldig aan het beleid, zodat het een sluitend geheel is. Een onderdeel daar van is het aanpassen/herzien van de bestemmingsplannen in de welbekende wijken van Nissewaard.

Wij weten het, het is wat werk, maar hopelijk krijgt u zo wel rust en woongenot terug in uw wijk. Namens bezorgde bewoners van Nissewaard.

Stefan Vis

Voor deze rubriek komen slechts in aanmerking brieven waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Indien gewenst, wordt de brief in de krant ondertekend met ‘naam en adres bij redactie bekend’. Plaatsing in deze kolommen geschiedt buiten verantwoordelijkheid van de redactie en hoeft dus niet in te houden dat de redactie het met de inhoud eens is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant