De plastic tas wordt vervangen door een nylon tas.
De plastic tas wordt vervangen door een nylon tas. Foto: Reinis

Ta’s een stap dichterbij duurzaam ondernemen

Algemeen 221 keer gelezen

Geen gratis plastic tasjes meer voor groente en fruit. Althans, bij de Albert Heijn. De plastic ‘hemdtasjes’ zullen namelijk verdwijnen. In ruil hiervoor kunnen wij voortaan gebruikmaken van nylon tasjes. Vanaf 19 april krijgen klanten, gedurende twee weken, deze nieuwe tasjes gratis. Hierna zullen de tasjes 30 cent per stuk kosten. Volgens de supermarktketen scheelt deze aanpak 130 miljoen plastic tasjes per jaar. Albert Heijn noemt de nylon tasjes duurzaam. Klanten noemen het…, tsja, mag ik dat wel opschrijven? Laat ik het maar zo zeggen, een deel is niet echt enthousiast. Ach ja, elke verandering heeft voor- en tegenstanders. Of het nu een goede of slechte verandering is. Er zullen altijd wel mensen zijn, die het niet eens zijn met de situatie. Maar goed, nylon. Wat is het precies?

Wat is nylon?
Nylon is een synthetisch textielvezel, gemaakt uit polyamiden. Het materiaal is licht van gewicht, kreukt niet én het is heel sterk! Daarom worden van nylon ook panty’s, vlaggen en touwen gemaakt. Het is dus een goede reden om ook tasjes te maken. Zo kan je groente en fruit dragen, zonder dat de tasjes scheuren. Want ook ík hoor bij de groep, die de winkel verliet met tomaten en eindigde met tomatenpuree. Handig zijn de nylon tassen dus zeker. Je kan ze meerdere keren gebruiken en ze zijn wasbaar. Maar hoe duurzaam zijn ze nu echt?

Gerecycled of nieuw?
Het is overduidelijk dat de nieuwe nylon tasjes voor plasticbesparing zorgen. Door deze methode, wordt er 243.000 kg plastic per jaar bespaard. Dit is waanzinnig, maar ik hoop dat de supermarkt ook rekening heeft gehouden met het soort nylon. Je hebt er namelijk twee. Je hebt de welbekende “nieuwe” nylon en nylon die gerecycled is. Als de nieuwe tasjes gemaakt zijn van gerecycled nylon, dan handelt de Albert Heijn veel duurzamer. Ze zorgen er dan voor dat oude nylon keer op keer kan worden gebruikt. Zo wordt dus niks verbrand. 'Alles wat verschuift van eenmalig gebruik naar hergebruik, is een verbetering!', aldus, de Plastic Soup Foundation.

Van meer naar minder
Ik ben blij dat steeds meer bedrijven in de levensmiddelenhandel verduurzamen. Velen hebben het doel om plastic verpakkingen drastisch te verminderen. Plastic is namelijk de grootste vervuiler van onze aarde.

Overstappen naar herbruikbare nylon tasjes is een goede eerste stap. Het weghalen van voorgesneden en voorverpakte groente en fruit, een mooie tweede. Toch?

Veel liefs én met groene groet,

Ik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant