Vanaf 1 juli statiegeld op plastic flesjes.
Vanaf 1 juli statiegeld op plastic flesjes. Foto: Reinis

Statiegeld is een natuurheld

Algemeen 455 keer gelezen

Ik weet niet of het nieuws over statiegeld jou ontgaan is. Maar ik wilde je er toch nog aan herinneren.

Vanaf 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes een feit. Per 1 juli 2021, kan je zelfs kleine plastic flesjes inleveren tegen 15 eurocent statiegeld. De knoop is dus eindelijk doorgehakt. Statiegeld op blikjes en plastic flesjes is jarenlang een hot topic geweest. Fijn om er nu eindelijk zeker van te zijn, dat het milieu meer gewaardeerd gaat worden.

150 miljoen blikjes in het milieu
Iedereen behoort tot een thuis. Dit geldt ook voor ons afval. Papier moet bij het OPK, etensresten moeten bij het GFT/GFE, glas moet bij.. uhh, ja glas.. en blikjes moeten bij het PMD. Afval heeft dus al een thuis. En nee, dat is níét het milieu. In 2020 zijn er ruim 150 miljoen blikjes in de natuur terechtgekomen! Verdwaalde blikjes of toch verdwaalde mensen? Hoor jij bij de tweede? Dan help ik jou graag op weg. Je weet hoe fijn ik het vind om mensen te begeleiden, als het gaat om afval scheiden. Ah, ik vroeg mij al af wanneer ik een rijmmoment zou pakken. Maar goed, speciaal voor jou dus een snelcursus afval scheiden. Daarna ga ik weer verder met statiegeld.

*snelcursus afval scheiden*
PMD staat voor Plastic- Metalen- en Drinkverpakkingen. De naam zegt het al. Dit afval bestaat volledig uit verpakkingsmateriaal. Meestal komt het dus uit de supermarkt. Plastic verpakkingen, zoals flessen, metalen verpakkingen, zoals frisdrankblikjes en drankverpakkingen, zoals sap, mogen bij het PMD. GFT staat voor Groente- Fruit- en Tuinafval. Het afval komt uit je keuken of je tuin. Denk aan etensresten, snijbloemen en koffiedik. Tot glas behoren glazen potjes, flesjes en verpakkingsglas. Er heeft altijd eten of drinken in gezeten. Die vaas kan dus naar de kringloop! OPK staat voor Oud Papier en Karton. Droog papier en karton, zoals eierdozen, mogen hier bij. Ordners en ringbanden, behang en pakken voor zuivel en sap niet. *einde snelcursus*

Het vervolg: waarom statiegeld?
Het invoeren van statiegeld is de meest effectieve manier om zwerfafval te verminderen. Zo wordt voorkomen dat mensen hun afval in het milieu gooien. Dit is niet alleen slecht voor de omgeving, maar ook voor de dieren. Ze kunnen zich namelijk ernstig verwonden aan metalen blikjes.

Gooi jij dus later nog steeds plastic flesjes en blikjes in de natuur? Dan gooi je ook je geld weg.

Ik sluit dus af met: bescherm het milieu, bescherm je portemonnee. Daar maak je ook de natuur blij mee.

Veel liefs én met groene groet,

Ik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant