Robots kunnen niet zonder mensen.
Robots kunnen niet zonder mensen.
ingezonden mededeling

Een robot als collega

Algemeen 144 keer gelezen

De techniek raast in een razend tempo door en elke dag komen veel nieuwe en zeer innovatieve ideeën voorbij. Waar jaren geleden robots nog werden gezien als toekomstmuziek maken ze inmiddels steeds vaker deel uit van de maatschappij. Denk aan het inzetten van robots in de industrie, de landbouw, de offshore maar ook in de zorg en zelfs op scholen. De robot wordt een volwaardig lid van ons leven. We denken dan niet aan robots die met ronddraaiende ogen en piepjes rondjes draaien maar aan geavanceerde techniek die in staat is zeer precieze taken uit te voeren of routinematige taken overnemen van werknemers. Wellicht heeft u zelfs thuis al de beschikking over een robotstofzuiger of grasmaaier?

Hoeveel geavanceerde of routinematige taken de robots ook kunnen overnemen, ze zullen nooit kunnen werken zonder mensen die de robot kunnen programmeren. Daarvoor is voldoende IT-kennis nodig die nog lang niet iedereen heeft. Werknemers in de industrie worden opgeleid via speciale cursusdagen om bijvoorbeeld een robotarm zo te kunnen programmeren dat deze routinematige taken kan overnemen en daarmee het productieproces enorm kan versnellen en verbeteren.

UR5 robot
De UR5 robot is één van de robots die momenteel zeer frequent wordt gebruikt door de industrie. Deze robot kan werken met een scala aan add-ons waardoor hij multifunctioneel is toe te passen binnen industriële bedrijven. Een ander voordeel van de UR5 robot is dat hij ook zonder grote IT-kennis betrekkelijk gemakkelijk te programmeren is door werknemers op de werkvloer en vervolgens het werk een stuk productiever kan maken. De UR5 robot doet in 4 uur waar anders 2 of 3 dagen mankracht voor nodig is. Daarnaast is deze bewuste robot buitengewoon snel op te stellen en heeft een werkbereik van 850 mm waardoor deze vele taken op zich kan nemen.

Veiliger werken met robots
Werkdagen met louter routinematige taken zijn voor veel werknemers geestdodend waardoor het gevaar op ongelukken op de loer ligt. Even iets minder concentratie kan leiden tot grote problemen. Met de inzet van een robot wordt niet alleen de productiesnelheid sterk verbeterd maar ook de veiligheid op de werkvloer. Robots in bijvoorbeeld autoproductie bedrijven worden al veel langer gebruikt maar niet eerder waren ze zo gemakkelijk te programmeren door onervaren operators. Een cursusdeel van een halve dag is vaak al genoeg om de UR5 robot een taak te laten uitvoeren. Veilig, snel en consequent dus!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant