Doe je ook mee met de E-Waste Race?
Doe je ook mee met de E-Waste Race? Foto: Reinis
column

Minder verspillen, meer besparen

Algemeen 177 keer gelezen

De berg aan elektronisch afval groeit wereldwijd hard. In 2019 werd er ruim 50 miljoen ton aan oude elektrische apparaten afgedankt. De Verenigde Naties constateert zelfs dat wij in 2030, 74 miljoen ton zullen weggooien.

Zorgwekkend, vind je ook niet? De berg aan elektronica blijft dus groeien. Ik zal er niet eens versteld van staan, als het in 2030 een naam zou krijgen. Mount Electronics? Of toch maar Mount E-Waste? Uhh, Mount E-what?

E-waste
E-waste staat voor elektronisch afval. Op dit moment wordt in Nederland, iets meer dan de helft van de totale hoeveelheid van dit afval niet gerecycled. Nederland is zelfs de koploper in Europa. Wij gooien namelijk per persoon bovengemiddeld veel elektronisch afval weg. Dit is toch zonde? Als we zelfs grondstoffen kunnen terugwinnen uit normaal afval, dan zal deze hoeveelheid toch groter zijn bij elektronica? E-waste bevat namelijk veel waardevolle materialen. En met waardevol bedoel ik écht waardevol. Denk maar aan goud. Grote kans dat het zelfs in jouw telefoon zit. Al deze stoffen kunnen ingezet worden om biobrandstoffen en waterstoffen te produceren.

Wegwerpcultuur
Het niet scheiden en niet recyclen van onze oude elektronica, is schadelijk voor het milieu. Het wordt namelijk verbrand. Als wij onze elektronica niet recyclen, dan dragen wij bij aan de opwarming van de aarde. Zalig! (insert sarcasm) Giftige metalen als kwik worden hierdoor uit de bodem gespoeld. Mijn vraag aan jou luidt dus als volgt: zou jij willen zwemmen in venijn? Of gifstof inademen in plaats van zuurstof? Dacht het niet. Samen moeten wij af van deze wegwerpcultuur.

E-waste race
Gelukkig organiseert Reinis in samenwerking met Weee Nederland en gemeente Nissewaard, de E-Waste Race. Tien basisscholen uit Nissewaard, gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten. Tijdens dit project leren kinderen op een interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. In de hierop volgende weken, zullen zij zoveel mogelijke oude en kapotte elektronica inzamelen of laten repareren bij een lokaal Repair Cafe.

Help mee!
Ook jij kan helpen! Bied jouw elektronisch afval aan op www.ewasterace.nl. Hiermee help je niet alleen de kinderen en het milieu, maar je maakt ook kans op leuke prijzen.

Samen voor een circulair Nederland. Ik doe mee, jij toch ook?

Veel liefs én met groene groet,
Ik.

P.S. De E-Waste Race vindt in Nissewaard plaats t/m 8 april 2021

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant