Afbeelding
column

Vol

Column 332 keer gelezen

Nederland is een klein landje met veel inwoners. Dat is een gegeven, we weten niet beter. Nederlanders zijn handig geworden om meer ruimte te krijgen. Door de eeuwen heen hebben we water ingepolderd en land gecreëerd. Dat doen we nog steeds, kijk naar de Maasvlakte. Hierdoor is de stroming van de zee veranderd en “groeit” Voorne-Putten. Voor de kust slibt de hoek tussen het strand en de maasvlakte langzaamaan dicht. Een compleet waddengebeid inclusief bijbehorende zeehondje begint te ontstaan. Over een aantal jaren een dijk eromheen en hopsa weer vele tientallen ha erbij!

Leuk zoals de natuur zich aanpast aan onze fratsen maar minder fijn voor de ondernemers die een strandtent hebben want het strand wordt steeds groteren de zee steeds verder weg en daardoor minder aantrekkelijk voor de gasten.

Zo woekeren we ook met de ruimte óp het eiland. We willen graag groen en natuur en koeien in de wei. Maar geen stikstof dus moeten die koeien toch maar weg. We willen patat bij Mac of Bram maar om die te telen hebben we ruimte nodig en een enorm grote Farmfrites fabriek in Hellevoet waar we geen overlast van willen. We willen bedrijvigheid en werk maar liever geen bedrijven en veel (werk)verkeer. Ook willen we graag steeds meer gemak! Maar aan vrijwel alles zit een stekker en gebuikt elektriciteit dat opgewekt moet worden. Liever niet met kolen of door een atoomcentrale. En ook niet door eindeloze velden zonnepanelen, staat zo lelijk in de polder. Dan toch maar liever die koeien. En we willen zeker geen giga hoge windturbines in de achtertuin.

We willen graag wonen en ook dat kost ruimte die we eigenlijk niet willen inleveren. Creatieve oplossing is dan de lucht in. Een oud Zuidlander zei me ooit “de logt is fraai” ofwel de lucht is vrij. Dat bedacht men in Spijkenisse ook en ontwierp een leuke woontoren in noord. 22 verdiepingen zo’n 70m hoog. Ruim twee keer zo hoog als de Churchillflat die er nu al staat. Maar die staat gunstig en geeft schaduw op de Churchilllaan. Die nieuwe dus niet en de bewoners van de al aanwezige bebouwing vrezen nu al het ergste. Dat wordt nog weer een hoop gekrakeel de komende tijd! Afijn wie een oplossing weet is welkom, ik weet het niet, maar vol wordt het wel!

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant