Afbeelding
Foto: PR

Toegankelijke Tweede Kamerverkiezingen

Algemeen 357 keer gelezen

Op 15, 16 en 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Hierbij telt elke stem, ook die van mensen die bijvoorbeeld door een visuele beperking het stembiljet niet kunnen lezen en niet kunnen zien welk vakje rood te kleuren. De Oogvereniging, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Koninklijke Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting zetten zich in om het voor deze groep mogelijk te maken zelfstandig te kunnen stemmen. In de gemeente Nissewaard kunnen kiezers stemmen met een speciale mal met audio-ondersteuning. 

Zo is er bijvoorbeeld in de meeste stembureaus een loep met verlichting aanwezig die kiezers mogen benutten om het stembiljet te lezen. Veel kiezers zijn ook de hoogte van de handige functies die de camera op hun telefoon biedt om in te zoomen op het stembiljet. Bovendien is het voor kiezers met een visuele beperking toegestaan om een begeleider mee te nemen naar het stembureau of een van de stembureauleden om hulp te vragen bij het stemmen. 

Stemmal en soundbox 
In 49 gemeentes in Nederland is een zogenaamde ‘stemmal’ aanwezig die kiezers met een visuele beperking kunnen gebruiken. Het stembiljet wordt in de mal gelegd, door middel van audio-ondersteuning van de soundbox kan men de gewenste partij en kandidaat opzoeken en met behulp van de voelbare cijfers en gaatjes kan men het gewenste vakje inkleuren.

Beschikbaarheid stemmal 
Op 15, 16 en 17 maart zullen stemmal en soundbox beschikbaar zijn in het stembureau in het stadhuis aan de Raadhuislaan 106, 3201 EL Spijkenisse. Meer informatie over de bereikbaarheid van het stadhuis vindt u op de website van de gemeente Nissewaard.

Webinar ‘Stemmen met een visuele beperking’ 
Op 1 maart organiseerde de Oogvereniging, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Koninklijke Visio, Bartiméus en de gemeente Utrecht een webinar waarin alle aspecten van het stemproces aan bod kwamen: o. a. de voorbereiding (bv. aanvraag aangepaste kieslijsten en kiezerspas), de coronamaatregelen voorafgaand aan het stemmen en in het stembureau en het stemmen met de stemmal of een ander hulpmiddel. De webinar terugkijken? Dit kan via https://www.youtube.com/watch?v=1DC5w1ZW8g8

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant