
Laat de aarde in haar waarde
De titel van deze column zegt al genoeg. Toch? Op woensdag 3 maart is het ‘Wereld Wilde Dierendag’. Op deze dag wordt de waarde van de wilde flora en fauna gevierd.
Het thema van dit jaar is ‘Bossen en levensonderhoud: mensen en de planeet in stand houden’. Een mooi thema, al zeg ik het zelf. Dit thema is gekozen om de centrale rol van verschillende ecosysteemdiensten te benadrukken, bij het in stand houden van levensonderhoud van honderden miljoenen mensen. Wereldwijd, maar in het bijzonder de inheemse en lokale gemeenschappen. Zij zijn diegenen die historische banden hebben met bossen en beboste gebieden.
Planetaire crisis
Op dit moment bevinden deze bossen, de beboste gebieden, de ecosysteemdiensten én de bestaansmiddelen waar deze mensen én dieren afhankelijk van zijn, zich in een crisis. De aarde en daarmee haar bewoners, worden geconfronteerd met complicaties, waarvan wij eigenlijk de oorzaak van zijn. Het klinkt hard, maar ik vertel je gewoon de ongezouten waarheid. Er was geen sprake van een extreme klimaatverandering, tot de mens begon te bouwen en te slopen. Tot de mens fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas begon te verbranden, om elektriciteit te produceren. Tot de mens zoveel water begon te gebruiken, alsof dit geen invloed zou hebben op de samenleving. We laten gewoonweg teveel CO2- vervuiling achter in de atmosfeer. Wist je dat wij, Nederlanders, één van de grotere producenten zijn van deze vervuiling? We staan zelfs in de top-10 van Europa als het gaat om de uitstoot per persoon. Is dit iets om trots op te zijn? Dacht. Het. Niet. Daarom zeg ik: breng de sfeer terug in de atmosfeer.
Er zijn grenzen
Nu zeg ik niet dat je helemaal geen gebruik moet maken van gas, elektriciteit en water. Ga er zuiniger mee om. Je hebt écht geen half uur nodig om te douchen. Ik denk zelfs dat je huid je er juist dankbaar voor zal zijn. Doe het licht uit als je je niet in de betreffende kamer bevindt. Koop spaarlampen. Neem iets vaker de fiets. Probeer plasticverbruik of afvalproductie te verminderen, door minder onnodige aankopen te doen en duurzamer om te gaan met grondstoffen. Dit geldt niet alleen voor de particulier. Ik heb het ook tegen jullie, the big business people. Hoe energie-efficiënt is jouw kantoor? Hoeveel papier wordt er verbruikt? Wat gebeurt er bijvoorbeeld met al jullie oude elektrische apparaten? Hoe gaan jullie om met afval? Hoe eco-friendly is het gebouw? Kortom, allemaal vragen waar goed over nagedacht moet worden.
Er is geen tijd voor ‘ik doe het later'
Alles wat wij doen, heeft invloed op het milieu. Dit heeft automatisch invloed op ons. Als wij zo doorgaan, graven wij onze eigen graf. Want, geloof mij. Als de wereld ten onder gaat door ons toedoen, dan neemt zij ons gewoon mee hoor.
Jouw ecologische voetafdruk. Wanneer verklein jij ‘m?
Veel liefs én met groene groet,
Ik.