Afbeelding
stemhulp

Verkiezing Tweede Kamer

Algemeen 252 keer gelezen

Op woensdag 17 maart vindt de Tweede Kamerverkiezing plaats. Om het risico op verspreiding van het coronavirus tijdens deze verkiezing zo klein mogelijk te maken, is een reeks van maatregelen genomen. De gemeente doet er in de stembureaus alles aan om te zorgen dat u veilig uw stem kunt uitbrengen. Veel stembureaus zitten op andere locaties dan u gewend bent en waar het beter mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden.

- Er zijn veilige looproutes, aparte in- en uitgangen met eenrichtingsverkeer.
- Er zijn mondkapjes, kuchschermen, handgel, schone potloden.
- De  aanraakvlakken worden vaak schoongemaakt.

Gezondheidscheck voor alle kiezers en stembureauleden
 Iedereen die in een stembureau gaat stemmen moet van tevoren een gezondheidscheck doen. De gezondheidscheck bestaat uit een formulier met een aantal vragen over het coronavirus. U ontvangt de gezondheidscheck bij uw stempas, uiterlijk 3 maart.

Als u alle vragen uit de gezondheidscheck met ‘nee’ kunt beantwoorden, mag u naar het stembureau. Ook de stembureauleden doen de gezondheidscheck. Zij kunnen alleen stembureaulid zijn als zij alle vragen met ‘nee’ hebben beantwoord.

Mogelijkheden om te stemmen
Bij deze Tweede Kamerverkiezing heeft u de volgende (extra) mogelijkheden om uw stem uit te brengen.

(vervroegd) Stemmen in het stembureau
Op 17 maart kunt u uw stem uitbrengen in het stembureau. Naast bijna 30 stembureaus in de hele gemeente, is er ook een mobiel stembureau en een Drive-Thru stembureau. Behoort u als gevolg van het coronavirus tot de risicogroepen? Dan kunt u ook al op maandag 15 en dinsdag 16 maart stemmen in een aantal stembureaus. Hierdoor wordt de drukte meer gespreid.

Drive-Thru stembureau
 Bij het Rivièrabad komt op het parkeerterrein een Drive-Thru stembureau. Hier kunt u vanuit uw auto veilig stemmen. Het Drive-Thru stembureau is van maandag 15 tot en met woensdag 17 maart open.

Het overzicht van alle stembureaus staat op 9 maart op de gemeentepagina in Groot Nissewaard en op www.nissewaard.nl/verkiezingen. 

Iemand machtigen
Wilt of kunt u niet naar het stembureau? Dan kunt u er ook voor kiezen om iemand te machtigen om een stem voor u uit te brengen. Hoe dat moet, staat op de achterkant van uw stempas. Heeft u klachten of bent u positief getest? Dan kunt u niet in een stembureau stemmen. U kunt dan alleen uw stem uitbrengen door iemand te machtigen.

Briefstemmen voor 70-plus
Mensen van 70 jaar en ouder zijn volgens het RIVM in het algemeen extra kwetsbaar voor het coronavirus. Deze ouderen kunnen daarom bij deze verkiezing ook per brief stemmen. Alles wat u nodig heeft om uw stem uit te brengen ontvangt u thuis. Uiterlijk 3 maart ontvangt u een envelop met uw stempluspas en een formulier voor de gezondheidscheck.

Met deze stempluspas kunt u:
- uw stem uitbrengen in het stembureau; of
- iemand machtigen om uw stem voor u uit te brengen; of
- uw stem per brief uitbrengen.

Uiterlijk 11 maart ontvangt u een tweede envelop met een briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet, een retourenvelop en een stapsgewijze uitleg over het brief-stemmen. Hiermee kunt u uw stem bij deze Tweede Kamerverkiezing dus ook per brief uitbrengen. Wilt u meer weten over briefstemmen? Kijk dan voor de video en meer informatie op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/per-brief-stemmen-voor-70-plussers 

Stempas op 3 maart niet ontvangen?
Heeft u uw stem(plus)pas op 3 maart 2021 niet ontvangen? Of bent u uw stem(plus)pas kwijt, of is die beschadigd? Vraag dan zo snel mogelijk een vervangende stem(plus)pas aan. Dat kan vanaf 4 maart online via www.nissewaard.nl/verkiezingen of persoonlijk in het stadhuis tot vrijdag 12 maart 2021 om 17.00 uur. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Neem dan een geldig legitimatiebewijs mee

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant