Afbeelding
column

Eenzaam

Algemeen 216 keer gelezen

Hoe kan het zijn dat een mens zich eenzaam voelt in een druk land als het onze, Raar toch? Er zijn altijd mensen in de buurt. Toch is eenzaamheid een sluipende ziekte die door de samenleving trekt.

Heel langzaam hoor je tussen alle corona ellende door dat steeds meer mensen wegkwijnen. Ouderen die niet meer op pad kunnen omdat ze nog niet ingeënt zijn en bang zijn ziek te worden. Niet meer even naar de buurtsuper. Ja wel ’s ochtends om 7 uur, dan mogen er geen anderen binnen. Lekker hoor, om die tijd al je boodschappen moeten doen, zeker met de kou en gladheid van afgelopen dagen. En niet even lekker een praatje maken, even roddelen met een bekende. Thuis zitten en kijken naar Max geheugentrainer en Nederland in beweging, je spieren soepel houden met een waterflesje in de hand, Dat is pas genieten!

En ook jongeren die nog steeds niet naar school kunnen en hun vrienden niet meer zien. Thuis zitten en proberen enthousiast je werk te maken. Want je zal het toch alleen moeten doen, veel ouders zijn al afgehaakt bij vakken die ze zelf niet meer kunnen volgen. Studenten op hun kamer in een vreemde stad waarvan ze gehoopt hadden veel te zullen en zien, en dan vooral het uit gaans leven. Steeds meer raken gedeprimeerd, komen is een soort depressie of burn-out. Dat kan toch niet de bedoeling zijn zo raakt een hele generatie de weg kwijt.

Nu is iedereen weleens alleen. Ken je dat gevoel dat je kan overvallen als je in op heel druk evenement of in een winkel bent. Of soms ook op een feestje heel veel mensen om je heen en toch alleen. In deze wereld leven we steeds meer individualistisch, wonen steeds meer mensen alleen, hebben we steeds minder contact met de mensen om ons heen. Allen op internet hebben we tientallen soms honderden “vrienden”. Als ik eerlijk moet zijn heb ik liever een goede buur dan een verre internet vriend. Dus zeg ik de buren gedag en zet de groene kliko voor de buurman buiten als dat nodig is. Let een beetje op elkaar, zeg eens gedag, vraag eens of je wat voor een ander kan doen. Eenzaam zijn is niet nodig!

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant