Afbeelding
Foto: Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond bestaat 75 jaar

Algemeen 285 keer gelezen

Het Humanistisch Verbond werd op 17 februari 1946 opgericht voor de emancipatie van ongelovigen en het bestrijden van nihilisme – ofwel het bevorderen van seculiere zingeving. 

Na de Tweede Wereldoorlog verlieten steeds meer mensen het geloof, maar hadden zij – mede door de verzuiling – nog geen stem in het publieke debat. Het Humanistisch Verbond zet zich sindsdien in voor gelijke rechten en behandeling van niet-gelovigen en voor een vrije en menswaardige samenleving voor iedereen. 

Het Humanistisch Verbond was betrokken bij de oprichting van omroep Human, de Universiteit voor Humanistiek en ontwikkelingsorganisatie Hivos. Daarnaast voorziet het Verbond met cursussen, debatten, festivals, evenementen en lezingen in de behoefte aan (seculiere) zingeving, inspiratie en idealen. Samen met de humanistische beweging in binnen- en buitenland komt de organisatie in actie als vrijheden op het gebied van liefde, leven, denken en dood gevaar lopen en wanneer mensen op de vlucht moeten vanwege hun seculiere overtuigingen.

Vanwege het 75-jarig bestaan bracht koning Willem-Alexander een digitaal werkbezoek aan het Humanistisch Verbond en sprak over het belang van vrijheid en de manieren waarop humanisme daarin voorziet. Er werd teruggeblikt op de successen van het Verbond, zoals de grondwetswijziging van 1983 met de gelijkstelling van levensbeschouwing aan godsdienst. Daarnaast werd gekeken naar de rol die het humanisme kan spelen in de strijd voor gelijkwaardig samenleven en tegen polarisatie. 


Directeur Humanistisch Verbond Christa Compas - Foto: Vera Duivenvoorden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant