Net als Don Quichotte strijden inwoners (tevergeefs) tegen de plaatsing van windmolens.
Net als Don Quichotte strijden inwoners (tevergeefs) tegen de plaatsing van windmolens. Foto: pixabay.com

Windmolendossier vraagt om duidelijkheid

Politiek 455 keer gelezen

Spijkenisse - Plaatsing van windmolens gaat vaak gepaard met onrust. Bewoners maken zich zorgen over hun gezondheid en woongenot en politieke partijen buitelen over elkaar heen. Zo ook in Nissewaard.

In 2017 heeft de toenmalige gemeenteraad ingestemd met de zoeklocatie op de Plaatweg/Brielse Maasdijk. Op deze manier kon voorkomen worden dat er windmolens in de polder bij Zuidland en op de Beerenplaat geplaatst zouden worden. Er is echter niet alleen vanuit de bewoners, maar ook vanuit de huidige politiek veel bezwaar tegen de voorgenomen plaatsing.

Regie in eigen handen houden
'Het lijkt of we op een trein zijn gesprongen en er niet meer af kunnen', gaf Hans Harlaar (CU-SGP) aan bij de bespreking van het onderwerp in de commissie leefomgeving. 'Wat als we op basis van voortschrijdend inzicht besluiten om te stoppen?' Stoppen kan echter niet. Het college heeft een convenant ondertekend met de provincie en heeft zich te houden aan de inspanningsverplichting om minimaal 18MW windenergie te (laten) produceren. Als de afspraken niet nagekomen worden, neemt de provincie de regie in handen en kan de gemeente niet meer sturen. Windmolens komen dan op plekken waar ze veel overlast bezorgen, zoals in de Hoeksche Waard het geval is met het Windpark Spui. De toenmalige gemeenten Korendijk kon geen besluit nemen, dus de provincie nam dat besluit met als gevolg dat ook inwoners van Hekelingen, Simonshaven en Zuidland enorme overlast ervaren.

Digitale informatieavond
Inmiddels ligt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau ter inzage en deze week vindt er digitale informatieavond plaats voor bewoners. Verschillende partijen hebben al opgeroepen om vooral een zienswijze in te dienen. Daarbij gaat het niet om het aantal zienswijzen maar vooral om de inhoud, aldus Frank van Boven (PVV). Volgens hem is het aangegeven windvermogen van 18 MW op de locatie niet haalbaar. Althans niet zonder flinke overlast te geven aan inwoners van Spijkenisse en Hoogvliet. Ook in Geervliet kan er overlast zijn van de molens, reden voor de Buren van Botlek om in te spreken bij de commissie. Liever geen windmolens, maar als het moet dan tussen de jachthaven en de Hartelbrug want daar veroorzaken ze de minste overlast.

MER
Na de zienswijzeprocedure en de Nota van Beantwoording, volgt het opstellen van de milieu effect rapportage. In de MER wordt gekeken naar wat ter plekke mogelijk is. Daarbij wordt o.a. ook gekeken naar geluidsoverlast. Er zijn veel zorgen over cumulatie van geluid door de aanwezigheid van hoge gebouwen, water en industrie. Uit de MER moet niet alleen blijken of er molens geplaatst kunnen worden, maar ook hoeveel. Pas dan komt er duidelijkheid voor de bewoners. Velen vermoedden al dat de plekken bekend waren, omdat er bewoners uitgekocht zouden zijn. Dat betreft volgens de wethouder echter de aankoop van een te koop staande woning die aangekocht is en op termijn door de ontwikkelaar als bouwlocatie gebruikt kan worden.

Mogelijke locaties in beeld
Op de informatiebijeenkomst streeft de gemeente er wel naar om realistische beelden te tonen van de vier opstellingsvarianten. Dit naar aanleiding van de opmerkingen over de gephotoshopte afbeelding van Nissewaard Lokaal die bij een aantal partijen niet in goede aarde is gevallen. Vooral de VVD en ONS trokken fel van leer. Zo beschuldigde Marijke van der Velden (VVD) Nissewaard Lokaal er van om met hun photoshop geknutsel dat geen realistisch beeld geeft veel onrust veroorzaakt te hebben. 'Hoe kun je een foto maken van iets dat nog niet besloten is?' Fred Seker van Nissewaard Lokaal gaf aan dat de op schaal gemaakte afbeelding bedoeld was om een idee te geven van wat er zou kunnen gebeuren. Hij dringt er op aan om gezien het voortschrijdende inzicht naar de locatie te kijken op basis van de huidige normen en niet naar de normen zoals die een aantal jaar geleden gehanteerd werden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant