Afbeelding
video

Gemeenten lanceren website over energietransitie op Voorne-Putten

Algemeen 357 keer gelezen

Eenduidige en transparante communicatie over de energietransitie op Voorne-Putten. Dat is het doel van de nieuwe website die de vier gemeenten op Voorne-Putten deze week hebben gelanceerd. Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne staan net als de andere gemeenten in Nederland voor de ingewikkelde opgave om de elektriciteit die zij gebruiken duurzaam op te gaan wekken en om aardgasvrij te worden. Heldere communicatie met onder andere inwoners is daarbij heel belangrijk. Daarom hebben de vier gemeenten de website www.energiekvoorneputten.nl ontwikkeld.

Centrale positie
De website heeft een centrale plek in de communicatie over de energietransitie op Voorne-Putten. Wethouder André Schoon, gemeente Brielle: “De website helpt mee om de energietransitie dichterbij onze inwoners en ondernemers te brengen. Het is een ingewikkeld onderwerp en we moeten het samen doen. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat ook onze kinderen en kleinkinderen van dit mooie eiland kunnen genieten.” De gemeenten betrekken hun inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden op verschillende manieren bij het maken van een plan voor de overstap naar een duurzame energievoorziening.

Energieneutraal
Wethouder Lies van der Pol, gemeente Westvoorne: ‘We hebben afgesproken dat we als eiland energieneutraal willen worden. Dat betekent dat we zelf alle energie moeten opwekken die we nodig hebben. Dat doen we in eerste instantie met behulp van de zon en de wind. We zetten daar al stappen voor, kijk maar naar de zon- en windprojecten op Voorne-Putten die in ontwikkeling zijn.

Wethouder Igor Bal, gemeente Nissewaard: ‘Maar het geldt ook voor warmte, want in de meeste huizen en gebouwen wordt aardgas gebruikt voor verwarming, om te koken en om te douchen. Door het gebruik van aardgas komt veel CO2 vrij en dat is slecht voor het klimaat. Daarom gaan we de komende tijd zorgvuldig samen met inwoners nadenken op welke wijze we woningen aardgasvrij kunnen maken en over kunnen gaan op duurzame warmtebronnen.’ Het doel is om in 2050 helemaal aardgasvrij te zijn en 95% minder CO2 uit te stoten dan in 1990, dat is afgesproken in het Klimaatakkoord.

Regionale Energiestrategie (RES)
Wethouder Peter Schop, gemeente Hellevoetsluis: ‘We vertellen op onze website ook meer over de ontwikkeling van de Regionale Energiestrategie Rotterdam-Den Haag. Dit doen we in begrijpelijke taal. Ook is er op de website informatie te vinden over wat inwoners en ondernemers zelf kunnen doen om energie te besparen of op te wekken.’

Online inwonersbijeenkomst
Op dinsdag 10 maart organiseren de vier gemeenten een online inwonersbijeenkomst over de energietransitie op Voorne-Putten. Tijdens de bijeenkomst lichten ze toe hoe zij als vier gemeenten samenwerken aan de energietransitie. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via www.energiekvoorneputten.nl/aanmelden.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant