Afbeelding
Foto: pixabay.com

Corona zet aan tot denken en handelen

Algemeen 425 keer gelezen

De meerderheid van Nederlanders wil voor het eigen levenseinde graag de touwtjes zelf in handen houden. Zij vinden dat een menselijk laatstewilmiddel daartoe wettelijk toegestaan moet zijn. Deze visie gaat verder dan de huidige partijprogramma’s van welke politieke partij ook.

Dat is één van de uitkomsten van het onderzoek dat Coöperatie Laatste Wil (CLW) in december 2020 liet uitvoeren onder een panel van 1000 Nederlanders en nog eens 1000 leden van de CLW. Aanleiding voor het onderzoek was de vraag of de corona-epidemie mensen ook aan het denken zet over het eigen levenseinde.

Dat laatste blijkt inderdaad het geval. Van de leden van het panel is 38% meer gaan denken over het levenseinde en 47% is ook meer gaan praten over de dood. Van deze groep heeft 74% met iemand binnen het gezin (ouders, partner, kinderen) over het levenseinde gesproken. 28% heeft daarover gesproken met iemand binnen de familie (niet zijnde het gezin) en 32% heeft daarover gesproken met iemand binnen zijn/haar vriendenkring. 24% van de respondenten heeft ook specifieke maatregelen genomen, zoals het maken van een levenstestament (9%) en heeft hun familie ingelicht (10%).

40% van de leden van het panel geeft aan dat als men zeer ernstig lijdt aan coronaklachten zonder zicht op verbetering, men liever voor de dood kiest dan verder te leven. Van alle respondenten geeft 6% van aan corona gehad te hebben en 30% heeft het vermoeden door het virus te zijn geïnfecteerd. Van de groep die corona heeft gehad of dat vermoedt, geeft 43% aan nog niet hersteld te zijn en heeft nog last van één of meerdere mentale en/of lichamelijke klachten. Daarnaast is eenzaamheid een veel gehoorde klacht. Zo’n 32% van de respondenten voelt zich eenzamer tijdens de coronacrisis, met name jongeren.

27% van het panel vindt dat de relatie tussen corona en de dood nog onvoldoende aan de orde is geweest in de media.

Het laatste woord bij de laatste wil
Opvallend is dat 54% van de leden van het panel het eens is met de stelling dat ieder mens het recht heeft te beslissen wanneer en waarom hij/zij het eigen leven wil beëindigen, zonder toetsing door anderen. 25% weet het niet of twijfelt. Slechts 7% is het zeer oneens met deze stelling.

51% van de respondenten vindt dat daarvoor een wettelijk toegestaan en menselijk laatstewilmiddel beschikbaar moet zijn. Opnieuw is slechts 7% het daarmee zeer oneens.

Wat deze uitkomsten opvallend maakt, is dat het maatschappelijk denken veel verder gaat dan de huidige denkbeelden in de landelijke politiek. Het nieuwe voorstel voor de Wet op de Euthanasie (Pia Dijkstra, D66) vindt een zelfgekozen einde bij voltooid leven pas bespreekbaar bij een minimum leeftijd van 75 jaar. De leden van het panel willen duidelijk verder gaan.

Afgezien van corona is het zelfgekozen levenseinde een veelbesproken onderwerp. De afgelopen maand schreven de kranten naar aanleiding van het ‘koffie-arrest’ over euthanasie bij demente bejaarden; over Zwitserse klinieken die met minimale toetsing de wens van de cliënt volgen; over Tim Hofman die in zijn documentaire Euthanasie De Movie twee jongvolwassenen volgt die niet adequaat geholpen worden met hun uitgesproken wens te mogen sterven; en over een onderzoek van Radboud UMC naar regionale verschillen in het zelfgekozen levenseinde.

Leden van de CLW lopen voorop
Het zelfgekozen levenseinde is een onderwerp waarover zeer verschillend wordt gedacht. Verrassend is de bevinding dat de kiezers veel verder zijn in hun denken dan de politieke partijen. Ook eerder onderzoek geeft dit aan (Motivaction, 2019).

De leden van CLW zijn zeer actief met dit onderwerp bezig. 61% van hen is meer gaan denken over het levenseinde; 69% heeft ook de dood tijdens de coronatijd met anderen besproken; 72% van hen heeft tevens specifieke maatregelen genomen, zoals het zoeken naar informatie (40%), raadplegen van de huisarts (27%) en maken van een levenstestament (31%).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant