Afbeelding
column

Winter

Algemeen 504 keer gelezen

Het wordt koud zeggen de weermannen en vrouwen. Ik hoor Ed Aldus van RTV Rijnmond al een paar dagen enthousiast vertellen dat het gaat sneeuwen en vriezen. Dat we al vanaf zaterdagavond een witte deken mogen verwachten, niet van die “Madurodam sneeuw zoals laatst” zegt hij maar een dikke laag die dagen blijft liggen! Die man wordt warm van kou!

Sleetjes uit de schuur en op naar natuurgebieden met een beetje hoogte verschil of de dichtst bijzijnde dijk om naar beneden te racen. En met een beetje geluk kunnen de schaatsen weer tevoorschijn getoverd worden om rondjes te rijden, al is het maar op een ijsbaantje. De grasveldjes staan al onder water en de ijsbaanverenigingen zijn er klaar voor, blij dat er eindelijk weer eens een echte vorstperiode aankomt. Voorzichtig hoor je Elf steden fanatici al weer mompelen dat het hoog tijd wordt voor de “Tocht der Tochten”. Heel Nederland raakt al weer oververhit door de aanstaande koude periode.

Tegelijkertijd hoor je ook praten over ijzel en gevaar op de weg, over bobbel ijs. Ja écht, natuurijs waar sneeuw door de bovenlaag zit en daardoor als een wasbord bevriest. En zie je als je de verwachtingen voor de langere termijn bekijkt dat de temperatuur volgend weekend alweer oploopt en de winter weer vertrekt. Maar niets zo veranderlijk als het weer dus wellicht duurt de vorst periode iets langer en hebben de kinderen, die nu juist weer naar school moeten, er in de voorjaarsvakantie nog plezier van. Carnaval hebben we nu tenslotte ook niet en een wintersportvakantie zit er ook niet in.

Mooi dat er in ieder geval eens wat anders te melden valt dan alleen maar slecht lopende vaccinatie campagnes en op de tweede plaats staan van Europa, maar dan helemaal onderaan de lijst. Daar krijg je geen trots oranje gevoel van. Verlenging van de avondklok en van de lockdown en het getwijfel wie wel en wie niet ingeënt mag worden en in welke volgorde en wie dat dan mag of moet gaan doen.

Wat dat nieuws betreft is het écht winter in Nederland met de laagste temperaturen die ik ooit heb mee gemaakt. Dus ja laten we gaan genieten van een mooi winters landschap, gaan sleeën, schaatsen, sneeuwballen gooien en lekker warme chocomelk drinken, met een grote toef slagroom! Laat die winter maar komen!

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant