Beeld: Yan Zhang. Zij maakte drie illustraties om het culturele verhaal van Chinees nieuwjaar, over het monster Nian, te vertellen. Zie ook www.RCNY.nl
Beeld: Yan Zhang. Zij maakte drie illustraties om het culturele verhaal van Chinees nieuwjaar, over het monster Nian, te vertellen. Zie ook www.RCNY.nl

Het jaar van de os komt er aan

Algemeen 383 keer gelezen

Van 12 t/m 26 februari vindt het Chinees nieuwjaar plaats en vieren we het jaar van de os. Helaas zullen de publieksactiviteiten - zoals het vuurwerk en de optocht met de leeuwendansers - dit jaar geen doorgang vinden door de coronaomstandigheden. 

Omdat het Chinees nieuwjaar niet in haar oorspronkelijke vorm gevierd kan worden, heeft Stichting China Festivals Rotterdam een concept bedacht wat past bij de huidige maatschappij. De viering zal gedurende vijftien dagen diverse wooncomplexen en instellingen bezoeken in Rotterdam, waarbij zij de bewoners – veilig vanuit de afgesloten binnentuinen – laten kennismaken met de viering van Chinees nieuwjaar en de Chinese cultuur. Bewoners kunnen – vanaf hun eigen woning of balkon – meegenieten van de viering. Er zal een storyteller zijn, die verteld hoe het Chinees nieuwjaar is ontstaan. Ook wordt er een leeuwendans optreden opgevoerd en is er een Chinese proeverij, waarvoor de bewoners de benodigdheden eerder thuisbezorgd krijgen. Zij kunnen met hun telefoon inbellen op de presentatie, zodat alles goed te volgen is vanaf een afstand. 

Vier Chinees nieuwjaar online mee! 
Omdat de Chinese jaarwisseling dit jaar niet in levende lijven te bezoeken is, hebben Rotterdam Chinese New Year en Verhalenhuis Belvédère krachten gebundeld voor een online viering. De livestreams zijn op vrijdag 12 februari te volgen via www.facebook.com/verhalenhuisbelvedere vanaf 12.00 uur en vanaf 17.00 uur. 

Stichting Meer Dan Babi Pangang heet de kijkers om 12.00 uur welkom en zal vertellen over de Chinees-Indische restaurantcultuur die sinds vorig jaar officieel tot het Nederlands immaterieel erfgoed behoort. De stichting heeft zich daar al lang voor ingezet, omdat het aantal Chinees-Indische restaurants de afgelopen jaren behoorlijk is afgenomen. Tijdens de livestream ondertekent de stichting het eerste certificaat, bestemd voor Chinese horeca-ondernemers. Aansluitend is online de traditionele leeuwendans te zien om het nieuwe jaar geluk en voorspoed te brengen. 

Hotpot
Daarnaast kunt u vanaf 17.00 uur online meekijken en meekoken met Belvédère’s gastkoks Fenmei Hu en Jinai Looi. Vanuit de nieuwe kookstudio van Verhalenhuis Belvédère laten zij zien hoe je een Chinese fondue of hotpot kunt bereiden (let op: dit onderdeel is alleen online te volgen en niet te bezoeken!). Voor Chinezen is het traditie om tijdens Chinees nieuwjaar met familie en vrienden bij elkaar te komen rond een grote fonduepan, waarin een kruidige bouillon zit. ‘Je kunt daarin van alles koken.’ vertelt Fenmei. ‘Allerlei groente, dun gesneden plakjes vlees of vis of dimsum.’

Wie mee wil koken, kan vooraf via de website van Verhalenhuis Belvédère een hotpotsetje bestellen. Daarbij zit Chinese fonduebouillon en een boekje van Jinai Looi over hoe je moet fonduen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant