Afbeelding
column

Mobiel

Column 196 keer gelezen

Waar denk je aan bij mobiel? De jeugd zal denken aan hun onmisbare telefoontje. Is het wel een telefoon of een complete computertje waar je mee kan bellen? Of is mobiel beweging? Met de auto of op je fiets bijvoorbeeld van A naar B naar je werk, familie of vakantie adres.

In deze tijd merk je dat mobiel niet altijd vanzelf sprekend is, zeker met die avondklok. Je hebt dan wel dat mobieltje, fiets en mooie auto maar je kan niet naar je werk, school of op vakantie. Ook niet met het vliegtuig, die staan allemaal aan de grond, of met de een bus, metro of trein. Corona beperkt onze mobiliteit enorm. Maar niet het gebruik van onze mobiel dat zien we des te meer. Ouders houden contact met hun kinderen en kleinkinderen via de mobiel. Werknemers met hun werkgever, scholen met hun leerlingen. Toch nog best positief niet waar?

Het wordt pas ernstig als je op een verjaardag elkaar gaat appen. Verjaardag? ja dat deden we vroeger, kwamen we met z’n allen bij elkaar in een te kleine kamer en zaten we in een “kring”. Als je dan niet praat maar elkaar gaat appen in gaat het niet goed.

Het kan nog erger, als mensen via de mobiel elkaar oproepen om te gaan rellen en teksten appen als alles mag branden, wouten pesten, slopen. Dan is de samenleving ziek. Als men daar ook nog gevolg aan geeft, ter plaatse doodleuk alles opneemt en op internet zet. Dan ben je als mens ziek in je hoofd. Men zegt vaak vroeger was alles beter of op z’n Haags “vroegâh was alles betâh!” Ik heb de rellen gezien na de dood van Mitch Henriquez, toen was het niet best. Maar als je de beelden zag van de Schilderswijk nu dan weet je, het kan nog erger. En dan zijn sommige mensen juist mobiel en weten ze de ellende te vinden. in de laatste 50 jaar zijn we erg mobiel geworden, reizen we veel en hebben we contact met de andere kant van de wereld. Vinden, lezen, muziek luistern, films kijken, spullen bestellen alles gaat per mobiel. Laten we het daarbij houden dan eindigt deze rare corona periode misschien toch nog positief.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant