Een kapvergunning is niet nodig voor bomen met een diameter onder de 70 cm.
Een kapvergunning is niet nodig voor bomen met een diameter onder de 70 cm. Foto: pixabay.com

Bomen met een diameter tot 70 cm blijven vogelvrij

Politiek 1.002 keer gelezen

Wie een boom wil kappen, doet er goed aan om het meetlint er bij te pakken.

Bomen die op 1,35 meter hoog een stamdiameter van 70 cm of meer hebben, zijn kapvergunningplichtig. Die mogen dus niet zo maar omgezaagd worden. Onder de 70 cm mag dat wel.

Aanpassing diameter
Nissewaard Lokaal diende vorige week een motie in om de regels rondom de kapvergunning aan te passen en terug te gaan naar de 50 cm, een diameter die jaren geleden gehanteerd werd. Met deze aanscherping wordt niet alleen voorkomen dat bomen met een mooie, volle kroon verdwijnen en bewoners geconfronteerd worden met bomenkap, maar ook wordt er dan beter aangesloten bij de kapvergunningen elders op Voorne-Putten. De gemeente Hellevoetsluis hanteert een diameter van 30 cm, net als de gemeente Brielle doet voor haar eigen bomenbestand. Briellenaren moeten daarentegen een vergunning aanvragen als de diameter van de boom 70 cm of meer is.

Stijgende lastendruk
De motie werd tevens ondersteund door de PVV en VPN. De andere partijen wilden geen aanpassing van de kapvergunning. Volgens ONS en de VVD wordt de administratieve druk alleen maar groter als de diameter omlaag gaat; er zullen dan immers meer kapvergunningen aangevraagd worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant