De Ring in Zuidland, met in het midden de Korenaar.
De Ring in Zuidland, met in het midden de Korenaar. Foto"M. de Haas

68 jaar geleden braken de dijken door

Algemeen 757 keer gelezen

1 februari 1953: een datum om nooit te vergeten. De dijken braken door en een groot deel van de provincie Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en delen van West-Brabant kwamen onder water te staan.

Zuidland
Ook in Zuidland braken de dijken door van ‘t Spui en het Haringvliet. In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 kwam het water van alle kanten opgestuwd door zware storm en hoge water de polders in en stroomde het dorp binnen, menig inwoner werd verrast. In de vroege morgen van zondag 1 februari rond half vijf klepperde de klokken van de Dorpskerk als teken dat er een ramp was. Niemand wist wat voor ramp tot het water kwam en velen vluchten de zolders of daken op. Een enkeling kon nog op tijd het dorp bereiken. De Stationsweg en de Ring waren de enige plekken waar het nog droog was. Alles wat rijden en lopen kon, zowel mens en dier, vluchtte naar de Ring, het water kwam er aan.

Opvang in Rotterdam
Het redden van mensen geschiedde veelal met roeiboten die de polders in gingen om mensen uit hun benarde positie te halen en af te zetten op de Stationsweg. Daarna ging men naar de Ring naar Café Meiburg om ingeschreven te worden als gereddende. Met bussen van de RET uit Rotterdam werd men vervoerd naar de oude Ahoyhallen in Rotterdam waar ze eten en drinken kregen en een bed om te slapen. De volgende dag werden ze naar de vele gastgezinnen gebracht, in onder andere het Kleiweg kwartier in Hillegersberg, om tot rust te komen.

Herdenkingsmonument
In Zuidland verdronken 21 mensen. Zij kregen een tijdelijke graf in Geervliet. Op zaterdag 19 september t 1953 werden de slachtoffers op de Nieuwe Algemene begraafplaats aan de Kerkweg met veel eerbied herbegraven. Een monument met opschrift ‘Doch de Here is geweldiger dan het bruisen van grote wateren’ en een grafsteen voor ieder slachtoffer, vormen een aandenken tot in lengte van dagen. Op de Ring is in 2003, 50 jaar na de ramp, in de Kaai een monument geplaatst. Bij de Korenaar wordt nog regelmatig stilgestaan bij de ramp.


Foto: Wil van Balen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant