Volgens het voorontwerp komt de nieuwbouw er als boven uit te zien.
Volgens het voorontwerp komt de nieuwbouw er als boven uit te zien. Afbeelding voorontwerp Kolkplein

Bestemmingsplan Kolkplein ligt binnenkort ter inzage

Gemeente 3.495 keer gelezen

Spijkenisse - De gemeente Nissewaard wil in het centrum van Spijkenisse een compact winkelcentrum hebben. Een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is het transformeren van het Kolkplein van winkels naar woningen.

Op het Kolkplein en aan de overzijde van de Dr. J.M. den Uyllaan komen in totaal 220 appartementen.

De voorontwerp-bestemmingsplannen hebben vorig jaar ter inzage gelegen. Vier bewoners hebben bezwaar gemaakt. Die reacties leiden echter niet tot aanpassing van de bestemmingsplannen. Wel moet er een hogere waarde vastgesteld worden in het kader van de Wet geluidshinder omdat 72 appartementen in het gebied tussen de Doctor J.M. den Uyllaan, de Thorbeckelaan, de Van Houtenstraat en de Schenkelweg te maken krijgen met meer verkeerslawaai en industrielawaai. Het plaatsen van bijvoorbeeld geluidschermen langs de Schenkelweg is niet mogelijk. Deze zouden te dicht op het bouwplan komen maar ook het zicht op de kruising belemmeren.

De bewoners die bezwaar hebben gemaakt tegen de plannen, geven aan dat er sprake is van verminderd woongenot door minder licht, zicht, privacy en vermindering van groen. Ook vragen ze zich af of de hoogte van 21 meter geen muur zal vormen waartegen het geluid van het verkeer versterkt worden. Daarnaast vinden ze dat het stads- en dorpsgezicht wordt aangetast omdat er minder zicht is op de molen. Tenslotte geven ze aan dat de plannen een waardevermindering voor hun eigen woningen betekenen.

Volgens de gemeente is de aantasting van het uitzicht niet dusdanig dat de plannen aangepast moeten worden. De afstand tussen de bestaande bebouwing en de nieuwe appartement bedraagt ca. 100 meter en dat is volgens haar acceptabel. Door deze afstand is er volgens de antwoordnota ook geen sprake van verminderd lichtinval.

Op de Dr. J.M. Den Uyllaan staan diverse gebouwen met zes tot acht woonlagen. De hoogte van de nieuwbouw past derhalve in het omgevingsbeeld, zo stelt de gemeente. Evenmin is er sprake van aantasting van het stads- en dorpsgezicht. De nieuwbouw ligt aan de rand van de molenbiotoop en tussen de reeds opgehoogde molen en de nieuwbouw is er al diverse bebouwing aanwezig.

Bewoners die van mening zijn dat hun woning minder waard is, kunnen zodra het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden een tegemoetkoming in schade aanvragen, voorheen planschade genoemd.

Ook de vrees voor meer verkeersbewegingen is volgens de gemeente ongegrond. De detailhandel zorgt voor 2230 verkeersbewegingen per dag. Door de omvorming naar woningbouw zijn dat er 1160 per werkdag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant