Afbeelding
Foto: Viva la Musica Uden

De impact van corona

Algemeen 159 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een ondernemer, bedrijf, vereniging of persoon uit Nissewaard. We vragen naar hun ervaringen tijdens deze bijna onwerkelijke Covid-19 periode. Deze week een blik op Nynke de Jong, een veelzijdig cultureel talent uit Hekelingen.

Nynke is zelfstandig ondernemer en werkt als zangeres, paukenist/slagwerker, zangcoach, voice-over en presentator.

Ze is te vinden op verschillende podia in Nederland met zo’n honderd concerten per jaar. Met mede-musici inspireert zij een groot publiek. Ze is er voor mensen die (beter) willen leren zingen. Ze geeft les in het CvdKS aan de Nieuwstraat en ze coacht Gospelkoor Crossroads en The Travellers in Spijkenisse. Een heus muzikaal orakel deze dame.

`Ik word ingehuurd als voice-over en presenteer concerten, festivals én een klassiek radioprogramma ‘Divertimento’ bij ZOS-radio in Schiedam’, aldus Nynke. Dat er op dit moment geen enkel live concert gegeven mag worden en het zingen met koren tot nader order wordt afgeraden, baart haar zorgen. `Ruim anderhalf miljoen mensen staan te trappelen om weer te mogen zingen. Door mijn concerten van afgelopen jaren, heb ik gelukkig een buffer kunnen opbouwen.’ legt ze uit.
Het grootste probleem is dat er op dit moment vrijwel geen werk is en geen inkomsten. In de volledige cultuursector zijn ruim driehonderdduizend mensen werkzaam, daarvan is de helft zzp-er. Zanglessen kunnen soms digitaal doorgaan en ook het inspreken van een voice-over. Wat Nynke het meeste mist, is de interactie met het publiek, de leerlingen en de koren. Het geven van een concert, maar ook het bereiken van een resultaat tijdens het coachen. `Het is magisch. Hoe dat voelt is niet in woorden te vatten. Er ontstaat een unieke verbinding. Dat mis ik enorm’, roept ze teleurgesteld. Haar leven was zó druk dat ze de vrijgekomen tijd gebruikt om na te denken over de koers die ze vaart. Werken aan haar muzikaliteit gaat onverminderd door. De noodzaak van kunst werd mede door de lockdown duidelijk. Mensen zoeken hun vermaak vaak in het creatieve culturele. Van muziek tot schilderen en van sporten tot een filmpje kijken.

`Ik heb mondkapjes besteld met leuke designs en ik draag ze waar nodig. Ik hoop dat ik daarmee een steentje bijdraag aan de uitroeiing van deze pandemie. Voor ons pure noodzaak; we willen zó graag weer aan de slag!

Houd vol! Op naar betere tijden. Gebruik deze tijd om te ontdekken wat je passie is en doe er wat mee', geeft het multi-talent ter afsluiting mee.

Laat je digitaal inspireren via www.cvdks.nl of www.nynkedejong.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant