De symbolische sleutel van de Chr. Gereformeerde kerk wordt overhandigd door familie van Bergeijk (links) aan familie de Vries (rechts).
De symbolische sleutel van de Chr. Gereformeerde kerk wordt overhandigd door familie van Bergeijk (links) aan familie de Vries (rechts). Foto: Micha Termaat

Van kerk naar woonhuis: een droom wordt werkelijkheid

Algemeen 1.458 keer gelezen

Zuidland – Een oude kerk ombouwen tot een woning is een grote uitdaging. Robbin en Anneke de Vries gaan deze uitdaging aan en hebben de Christelijke Gereformeerde kerk aan de Achterweg in Zuidland gekocht en gaan deze verbouwen tot hun droomhuis. Op 31 december jl. heeft de overdracht van de kerk plaatsgevonden en is een droom werkelijkheid geworden. 'Ik moet mijzelf af en toe even knijpen', zegt Anneke na het tekenen van de papieren.

Jaarlijks komen er meerdere kerkgebouwen leeg te staan. Wat doen we met zulke beeldbepalende, karakteristieke gebouwen? Slopen is ontzettend zonde, zeker omdat veel kerkgangers en dorpsbewoners er mooie herinneringen aan hebben. Ook de Christelijk Gereformeerde kerk in Zuidland heeft de moeilijke beslissing gemaakt om de deuren te sluiten en het gebouw te koop te zetten. Robbin en Anneke kregen via-via te horen dat de kerk te koop stond en zagen direct potentie in het gebouw als woonhuis.

Liefde op het eerste gezicht
In september 2019 bekeken ze de kerk voor het eerst. 'We waren ontzettend enthousiast en fantaseerden er gelijk op los', aldus Robbin. 'Een droom die uitkomt.' De familie was al langer op zoek naar een karakteristieke woning, waar ze hun creativiteit in kwijt kunnen. 'We hadden nooit verwacht dat dit op ons pad zou komen', vertelt Anneke. 'Bij het zien van de kerk was het liefde op het eerste gezicht. We gingen er de volle honderd procent voor.' Sinds het eerste bezoek heeft het stel niet stil gezeten. Er moest een vergunning aangevraagd worden om het bestemmingsplan te veranderen en er vonden meerdere onderzoeken plaats. 'Het was een periode met veel onzekerheid, maar we wilden niet opgeven.' De belangrijkste vraag was of er toestemming werd gegeven om van dit bijzondere gebouw een huis te maken. In december 2020 - ruim een jaar later - kwam het verlossende antwoord: de kerk mag worden verbouwd tot een woonhuis.

Sleutel overhandigd
Op 31 december jl. was het zover. De overdracht is een feit en familie de Vries is de trotse eigenaar van een kerk. Twee dagen na het tekenen van de documenten is een symbolische grote sleutel overhandigd door familie van Bergeijk aan familie de Vries. Adam Bergeijk, voormalig ouderling van de Christelijk Gereformeerde kerk in Zuidland, is blij dat Robbin en Anneke het kerkgebouw hebben gekocht. Robbin blikt terug op een bijzonder jaar. 'Het is een lastig en lang proces geweest, dus we zijn de verkopers dankbaar voor hun geduld. Het was het wachten dubbel en dwars waard, we hebben straks een heel uniek huis!'

Het verhaal gaat verder
Robbin en Anneke zullen de komende jaren niet stil zitten. 'We hebben mooie plannen en willen veel van de verbouwing zelf gaan doen.' Ze zullen de handen flink uit de mouwen moeten steken om de plannen om te zetten tot dat mooie droomhuis. 'Het is aan mij de uitdaging om het zo te verbouwen dat mensen het karakteristieke van de kerk blijven zien, maar van binnen een heel ander beeld te zien krijgen', aldus Robbin. Benieuwd hoe dit verhaal afloopt? De familie houdt een blog bij op www.kerknaarwoonhuis.nl, waarin ze iedereen op de hoogte houden van de verbouwing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant