Foto: Lyanne van Leeuwen
Foto: Lyanne van Leeuwen Foto: Lyanne van Leeuwen

De impact van corona

Algemeen 465 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een ondernemer, bedrijf, vereniging, beroep of persoon uit Nissewaard. Om te laten zien hoe zij de corona periode beleven. Met deze week een blik op BSO de Bonte vlinder met Nathalie van Dam en haar ervaringen tijdens deze bijna onwerkelijke Covid-19 periode.

Nathalie woont in Spijkenisse en werkt als leidster op de Buiten Schoolse Opvang (BSO), De Bonte vlinder in Zuidland, en is al 27 jaar werkzaam in de kinderopvang.

Voorheen werkte zij als groepsleidster bij de babygroep, iets wat zij toch wel heel anders ervaart dan haar huidige baan als leidster van de BSO-kinderen. `Ik ervaar het als een nieuwe uitdaging, de kinderen zijn al wat ouder en vaak zelfstandiger, waardoor je op creatief vlak ook meer kunt’, aldus Nathalie.
Ze is heel blij als de kinderen zich veilig en vertrouwd voelen en met een glimlach op hun gezicht naar huis gaan.

De BSO biedt opvang aan kinderen vanaf vier jaar. Hieronder valt ook de zogeheten voorschoolse opvang. Veel lokale ouders en verzorgers maken gebruik van het kinderdagverblijf voor de allerkleinste of de BSO.

Als leidster ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar vooral voor die van anderen, laat ze weten. Verder geeft ze aan dat door de richtlijnen en regels sommige zaken lastiger zijn geworden.

Hoe men het ook went of keert, iedereen is kwetsbaar momenteel. Het verandert soms de onderlinge omgang en interactie met elkaar. Met de kinderen, maar evengoed ook met de collega’s onderling. Corona heeft best wel impact op haar manier van werken gekregen, zo laat ze ons weten. Vooral de spontane dingen mist ze erg in haar werk. Maar ook na het werk, het sociale aspect van het napraten met collega’s ook buiten de werkvloer. Of die kroel en knuffel van een kind.

Wat haar bezighoudt is vooral het risico om ziek te worden tijdens haar werk. Op deze vestiging van de BSO werken vier personen en staat men soms met vier personen op het maximumaantal kinderen van soms wel 44 stuks. Het is op deze wijze vaak lastig om afstand te kunnen houden van elkaar. In de praktijk blijven er toch veel onduidelijkheden bestaan voor ouders en verzorgers. Regels en maatregelen veranderen vaak snel en gelden bijvoorbeeld dan weer niet in alle situaties. Nathalie legt uit dat het handhaven van de gemaakte regels en afspraken omtrent de Covid-19 maatregelen hoog in het vaandel staat binnen haar bedrijf en op haar werkplek. Voor ieders veiligheid. Elkaar beschermen en verspreiding proberen te voorkomen is waar het om gaat. Maar door dit virus en de bijbehorende maatregelen, heeft Nathalie ook te maken met een terugkerend gebrek aan collega’s, een tekort aan personeel, omdat men zich ziek meldt. Wat dan weer leidt tot hogere werkdruk bij overige collega’s die dan extra moeten worden ingezet.

Ondanks alle richtlijnen is het zeker nog werkbaar op de BSO, zo stelt Nathalie. Doordat ouders niet meer zomaar allemaal tegelijk de ruimten kunnen betreden, is er meer individueel contact met ouders tijdens de haal en brengmomenten.

Hoe vreemd ook, heeft Covid-19 heeft voor Nathalie persoonlijk toch ook wel iets onverwacht positief gebracht. Deze periode heeft haar versneld doen beslissen dat ze toe was aan een andere uitdaging binnen haar huidige werkveld.

`Als leidster op ons kinderdagverblijf of BSO werkt men hard en liefdevol. Het is duidelijk dat de kinderen de grootste prioriteit zijn! In deze lastige coronaperiode zou ik willen zeggen goed voor jezelf te zorgen en voor elkaar!’, aldus Nathalie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant