Afbeelding
Foto: pixabay.com
column

Opvallende beroepen

Column 219 keer gelezen

Na de mensen zorg is er nog zo’n beroepsgroep die dagelijks voorbij rolt in alle opinie programma’s. De politiek! Volgend jaar verkiezingen dus het wordt tijd om je gezicht te laten zien en een mening te hebben. Logisch de meeste gezichten in de 2e kamer herken je niet eens. Op die paar na die hun partij verlieten en dan voor het gemak maar een nieuwe partij oprichten zodat ze toch nog even van die mooie luxe blauwe stoelen kunnen blijven genieten. En uiteraard van het toch wel ruim boven gemiddelde salaris. Dat partij ideologie dan ineens ingewisseld kan worden voor wat anders? En daar boven op ook nog even de Forum ellende. Tja wat moet je er van denken.

De volgende beroepsgroep die in de belangstelling staat? Makkelijk te raden, de horeca! Ik heb als ondernemer alle begrip voor hun zorgen, of moet ik zelfs pijn zeggen. Want reken maar dat het hard aankomt als je ineens je zaak moet sluiten en dat met een financiële aalmoes van het komische duo Mark en Hugo moet opvangen. Want dat het te weinig zou zijn dat bleek al heel snel. Dan maar allemaal aan de afhaalmaaltijden. Dat lukt domino’s, de beren en vele anderen ook tenslotte. Maar die hebben hun zaak er al voor ingericht. Een normaal restaurant niet die moesten dat allemaal nog gaan uitdenken. Dan maar de toko anders inrichten. Minder tafels, spatschermen, vooraf aanmelden. Veel kosten maken om veel minder omzet te kunnen draaien. Lijkt niet logisch.

En dan is er de evenementenbranche. Ja die mensen die vroeger, toen alles beter was, ervoor zorgden dat we naar een leuk concert konden gaan, en grote sportevenementen konden organiseren, het theater konden bezoeken en noem maar op. Die hebben grotendeels ook al maanden niets meer te doen en dus geen inkomen. Daarbij komen ook de theaters, bioscopen, dierentuinen en pretparken. Dan heb ik ook nog niet over alle bedrijven daaromheen hangen. Toeleveranciers, groothandels, producenten, niet alleen van drank en eten ook van alle andere dingen die de horeca, theaters, pretparken dierentuinen en de evenementenbranche nodig heeft.

Als je dan hoort dat zelf onze nationale trots (nee niet de vliegeniers, die krijgen 3 miljard dus houden het nog wel even vol) de bierbrouwer uit Zoeterwoude en Den Bosch van de lachende e in de naam duizenden mensen moet ontslaan omdat het niet meer goed gaat dan is er echt wat mis.

In de vorige recessie hoorde je nog wel eens “in slechte economische periodes worden goede ondernemers creatief en verzinnen wel weer wat”. Dat zal zeker zo zijn maar je moet er wel het geld voor hebben. Na die zware recessie van enkele jaren terug waren veel bedrijven er net weer een beetje bovenop maar hadden amper de spaarpot weer gevuld. Deze economische corona dreun was geheel niet te voorzien en kan niet vallen onder de noemer ondernemersrisico. Vooral kleinere bedrijven hebben het heel zwaar en gaan het misschien niet redden.

Ik kan alleen maar denken “Mensen koop lokaal” steun je lokale ondernemer, koop niet alles online bij grote bedrijven zoals Bol, en de buitenlanders Wish, Ali en Amazon. Dat is goed voor onze economie, voor het klimaat, minder busjes in de straat minder verpakkingen, en voor onze nationale trots. Wees maar eens trots op al de harde werkers die mooie producten maken of verkopen.

Maar het is vooral goed voor de spirit van al die ondernemers, die hebben die steun financieel en vooral psychisch hard nodig. Geef die mensen ook een leuke december maand en een goede start het nieuwe jaar in.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant