Afbeelding
Foto: pixabay.com
column

Gezondheidszorg

Column 563 keer gelezen

Er zijn in deze rare tijden een aantal beroepsgroepen die volop in het nieuws staan. Zoals de gezondheidszorg waar we met z’n allen tijdens de 1e golf terecht voor stonden te juichen. Maar die men ongelofelijk heeft laten vallen. Dat bleek wel toen de lang vooraf aangekondigde 2e golf er was. Toen bleek dat er vrijwel geen extra IC bedden waren. Dat de teststraten het werk niet aankonden. De GGD niet is staat was al het bron en contactonderzoek uit te voeren. Een meerderheid van onze fantastische volksvertegenwoordigers in de 2e kamer en onze regering wilde geen stuiver meer extra loon betalen aan de zorgmedewerkers die dat toch echt wel verdiend hebben.

Tegelijkertijd kwam het nieuws naar buiten dat medewerkers van het ministerie van volksgezondheid wel extra geld krijgen. Ik gun het ze, maar vreemd toch?

Die hard werkende zorgzame mensen in blauwe maanmannetjespakken met handschoenen, maskers en gelaatschermen, ze werkten zich te pletter.

Zo ook al die mensen in verzorgingstehuizen. Die kregen zelfs te horen, je moet naar je werk ook al heb je een kuchje of voel je je niet zo lekker, toch gaan, ik hoor het Mark nog zeggen. Voor die mensen was er amper bescherming die eerste maanden. En dan diegenen die verzorgd werden, die mochten er niet meer uit. Oudere vaak zwakkere mensen die geen bezoek meer kregen en verzorgd werden door mensen met een kuchje zonder mondkapjes of wat. Klinkt wel heel erg griezelig en in mijn ogen haast misdadig, oude mensen opsluiten en er zieke mensen zonder bescherming naar binnen sturen om ze te “verzorgen”. Ik heb er diep respect voor, zo hard werken en dan in sommige tehuizen de oudjes letterlijk de een na de ander te zien omvallen. Wat moet dat niet met je doen?

Wat is daar nu de oorzaak van, van al die ellende. Komt het door corona, of door wat anders?

Ik denk dat we het dan toch bij een bepaald deel van de politiek moeten zoeken. Dat deel dat al meer dan 10 jaar lang aan het bezuinigen is. Want de zorg was in hun ogen veel te duur. Privatiseren dat was het toverwoord. De zorg moest als een bedrijf gaan werken en winst maken. Ziekenhuizen moesten winst gaan maken. Zorgverzekeraars moesten winst gaan maken, en laat dat maar aan een verzekeraar over, dat hebben ze gedaan.

Gevolg, van de bezuinigingen, 8 ziekenhuizen gesloten, verzekeraars die miljarden te veel in kas hebben, te weinig IC bedden, zorgpersoneel dat te weinig verdiend. Of we daadwerkelijk bezuinigd hebben? Aandeelhouders van verzekeraars, ziekenhuizen en klinieken kregen leuke uitkeringen dat is duidelijk. Dat we uiteindelijk veel duurder uit zijn omdat de corona ellende niet afdoende opgevangen kon worden is overduidelijk. Niet alleen in de zorg maar de gehele economie om nog maar niet te praten van de persoonlijke ellende in families die mensen moeten missen.

Maar dat we van de 1e golf niets geleerd hebben is wel heel erg. De politiek werd herhaaldelijk gewaarschuwd door alle virologen, ic experts, huisartsen enzovoort. En toch te laat met opschalen van het GGD onderzoek, te laat met extra IC bedden, te laat met sneltesten, te laat met beslissingen nemen. Om met de politiek te spreken “met de kennis van nu, hadden we beter moeten weten”.

Wellicht is het tijd voor een ander beleid waarin het niet alleen draait om geld, en tijd voor nieuwe bestuurders met vakkennis en durf om beslissingen te nemen. Volgend jaar mogen we kiezen, het is aan ons en iedere stem telt.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant