Afbeelding
Foto: pixabay.com
column

Persconferentie C19

Column 578 keer gelezen

Hoezo C19 en niet COVID19. Als ik C19 zie denk ik aan de A15 en de N57. Wegen die iedereen kent en geen vervelende gedachtes bij heeft. C19 een weggetje nog minder dan een B weg, meer een zandpad op het prachtige platteland tussen Katland aan zee en Schiermonnikhove. Nee niet gelijk gaan googelen waar dat nu weer is. Die dorpen bestaan niet. net als dat zandpad.

Maar goed die persconferentie wordt gelukkig vooraf goed gecommuniceerd. Dan weet ik dat ik op dat moment de honden moet gaan uitlaten. Lekker rustig op straat dus ruim meer dan 1,5 m afstand!

Ik hoor de samenvatting wel op het journaal, dat is genoeg en hoef ik dat gewauwel van Mark en Hugo niet aan te horen. Ditmaal weer een versoepeling? Bioscopen en pretparken enzovoort weer open en nog zo wat gezeur maar wel de horeca dicht houden waardoor we ons bewust moeten worden hoe erg het is.

Nu ja de theaters, bioscopen, dierentuinen en pretparken zullen geen gat in de lucht gesprongen hebben. Met de hoeveelheid bezoekers die ze mogen ontvangen kun je niet kiet draaien. Dat is echt niet kostendekkend. Efteling personeel gaat niet voor niets in de zorg helpen. Maar dat zijn wel mensen met gezond verstand en het hart op de goede plaats.

Had trouwens ook wel eerder bedacht kunnen worden, 3 miljard naar KLM en duizenden werknemers thuis, had daar nu echt niet iets mee gedaan kunnen worden? Een stewardess kan in een vliegtuig een kop koffie aangeven, waarom niet in een bejaardentehuis?

Ik vraag me dan wel iedere keer af waarom blijven die scholen open? Als vader van vier gezonde zoons weet ik al heel lang dat als er een kindje liep te snotteren, binnen de kortste keren de hele klas liep te snotteren en dus ook alle ouders van die kinderen en een dag of 4 later familie en aanhang en collega’s enzovoort. Komt bekend voor? Scholen zijn van oudsher een ziektefabriek.

En als ik dan langs een middelbare school loop en ik zie de kinderen op echt wel iets minder dan 1,5 m zitten heb ik zo mijn bedenkingen. Eerst al, moeten ze daar niet eens leren meten. Ik begrijp ook dat het moeilijk is, je kan een gebouw niet ineens groter maken dus je moet woekeren met de ruimte. En oké ze lopen op de gang met een mondkapje maar niet in de klas en de ramen staan al lang niet meer open, veel te koud. Dus die ziektefabriek draait alweer op volle toeren zeker gezien het aantal besmette leerkrachten.

Dan komt ook nog de Sint er aan en de Kerst en oud en nieuw. Iedereen met een klein beetje verstand in z’n sokken begrijpt dat mensen elkaar gaan opzoeken, met 6 bij elkaar? Mijn gezin bestond al uit 6. En dat het nooit meer te controleren valt door toevallig voorbij lopende boa’s. En je buren zullen je niet verlinken, die zitten waarschijnlijk zelf met te veel visite of zitten bij hún buren.

Had het dan niet een goede gedachte geweest om die scholen toch maar even een tijdje dicht te gooien? En is het dan niet slim om dat direct na oud en nieuw te doen? Sluiten: alles tot minstens 10 januari, zeg maar de eerste maandag na de 10e. Dat is maar één weekje extra vakantie maar wel 10 dagen quarantaine. En dan zoveel mogelijk sectoren. Kunnen we allemaal gezond het nieuwe jaar in.

Mark, denk er eens over na, een week school missen is beter dan je ouders, opa of oma of andere familie voor altijd moeten missen vanwege besluiteloze domme regelingen.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant