Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Orange the World: vrouwen en meisjes hebben recht op een zonnige, geweldloze toekomst

Algemeen 360 keer gelezen

Spijkenisse - Vanavond hebben de wethouders Wouter Struijk en Léon Soeterboek de sequoiaboom op het Baljuwplein in het oranje licht gezet. Dit gebeurde ter gelegenheid van de wereldwijde campagne Orange the World.

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Nu is dat harder nodig dan ooit. Minstens één op de drie vrouwen heeft geweld meegemaakt in haar leven, dat betekent dat een miljard vrouwen en meisjes is geconfronteerd met fysiek, seksueel of psychisch geweld. Daar moeten we iets tegen doen. 

In een gesprek met Veronique Stern, Erica de Rijke en voorzitter Marjolein Brouwer van Soroptimistclub Voorne-Putten/Rozenburg bespreken we de huidige stand van zaken. Erica geeft aan dat de Soroptimistclub hard aan de weg timmert om aandacht te vragen voor de acties tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. ‘Want vergeet niet dat het niet alleen vrouwen en kinderen betreft. En het gebeurt overal. In alle lagen van de bevolking. Niet alleen thuis, ook op het werk, op school. En wat te denken van internet-dating? Je schrikt er van hoeveel mensen hierdoor problemen ondervinden. Na de eerste kennismaking is het vaak al bal.’ Dit jaar is het thema ‘Meld Geweld’. Ook op Voorne-Putten is van meer geweld sprake dan je in eerste instantie denkt. ‘Niet iedereen durft een melding te doen’, vult Veronique aan. ‘Het duurt soms vele jaren eer iemand meldt wat er aan de hand is.’ Marjolein voegt nog toe: ‘Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet, waar elke vorm van onvrijwillige seks gezien zal gaan worden als verkrachting, wat betekent dat de slachtoffers meer gehoord gaan worden.

Orange the World 2020
In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechten dag) 16 dagen lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Nederland doet voor de 5de keer mee. UNWomen, ZontaNL en Soroptimisten richten zich op laagdrempelige toegang tot hulp voor vrouwen en meisjes die met geweld worden geconfronteerd. Het Orange Trust Fund is een wereldwijd fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. De kleur oranje, kleur van de dageraad, staat symbool voor een zonnige, geweldloze toekomst voor alle vrouwen en meisjes ter wereld.

Boodschap
De Soroptimisten voeren met deze campagne actie met een concreet doel: Geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen. Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd. Het taboe op melden moet verdwijnen en voor iedereen moet duidelijk zijn waar je terecht kunt. Uiteindelijk zou er één gemakkelijk te benaderen meldpunt voor alle vormen van geweld moeten komen.

Gebouwen uitgelicht
De gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard, Westvoorne en Soroptimistclub Voorne-Putten/Rozenburg ondersteunen Orange the World krachtig. Er wordt waar mogelijk ingezet op bewustwording en hulp. Gebouwen in de gemeenten worden oranje uitgelicht: in Hellevoetsluis zijn dat het Prinsehuis, het Cultuurhuis en Molen Zeezicht, in Nissewaard de sequoiaboom op het Baljuwplein, in Brielle een van de bruggen en in Westvoorne cultureel centrum De Man.

Soroptimisten
Soroptimist International is een wereldwijde organisatie van vakvrouwen die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes. Er zijn 75.000 Soroptimisten, verdeeld over ruim 3000 clubs in 122 landen. De eerste clubs ontstonden in de VS en Europa, nadat vrouwen zich in de Eerste Wereldoorlog onmisbaar hadden gemaakt in ziekenhuizen en scholen en zich niet terug lieten dringen in een thuisbestaan. Datzelfde proces herhaalde zich na de Tweede Wereldoorlog, tijdens de dekolonisatieprocessen in Azië en Afrika en na de val van het IJzeren Gordijn in Europa.

Club Voorne-Putten/Rozenburg
Soroptimistclub Voorne-Putten/Rozenburg is opgericht op 5 oktober 1991. De club telt ongeveer 35 leden met verschillende beroepen en leeftijden. Daarnaast zijn er goede contacten met de buurclubs Club Goeree-Overflakkee en Club Hoeksche Waard/IJsselmonde. Jaarlijks wordt een lokaal en/of een internationaal doel gekozen waarvoor fundraising plaatsvindt. De voorkeur gaat uit naar een kleinschalig doel waar de leden zich persoonlijk betrokken bij voelen.

Wat kunt u doen?
Probeer nog beter kleine signalen te herkennen. Ga een laagdrempelig gesprek aan met die stille buurvrouw of dat angstige kind bij u in de straat, of die collega op uw werk. Veilig Thuis kunt u 24 uur per dag gratis bellen voor telefonisch advies, een melding of het delen van zorgen. Telefoon 0800 – 2000. Bel bij direct gevaar altijd 112! Ook kunt u terecht op https://geweldtegenvrouwenmelden.nl Teken de petitie op https://www.orangetheworld.nl/petitie-orange-the-world-2020/ Soroptimistclub Voorne-Putten/Rozenburg is bereikbaar via  voorneputtenrozenburg@soroptimist.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant