.
. Foto: pixabay.com

Back2school biedt jongeren kans op mbo-diploma

Algemeen 2.405 keer gelezen

Back2school is een traject waarbij jongeren een mbo niveau 1 diploma kunnen behalen. Met dit diploma is vervolgonderwijs mogelijk en wordt doorstroming naar de arbeidsmarkt bereikt.

In het middelbaar beroepsonderwijs is uitval een gegeven en leidt soms tot een langdurig verzuim van school. Back2school gaat juist met die jongeren aan de slag om in een passend tempo onderwijs en zorg gelijktijdig aan te bieden. Zadkine Startcollege locatie Spijkenisse en Stichting JOZ Nissewaard zijn de uitvoerders van dit concept.

Doelgroep
Jongeren, ouder dan 16 jaar die geen VMBO diploma hebben en al langere tijd van school zijn, vormen de doelgroep. Het gaat hier om jongeren in een kwetsbare positie met vaak meervoudige problematiek. Zij blijken moeilijk te passen in het schoolse systeem en hebben veelal meerdere faalervaringen. Terugkeer naar regulier onderwijs is hier vaak niet haalbaar. Veel meer wordt ingezet op een vervolgtraject richting werk in combinatie met deeltijd onderwijs.

Samenwerking
De integratie van zorg en onderwijs is de basis van de samenwerking. Het Zadkine Startcollege levert onderwijs op maat en JOZ biedt zorg en begeleiding. Een unieke bundeling van krachten waarmee de optimale dienstverlening wordt bereikt die deze jongeren aan een mbo niveau 1 diploma kan helpen. De jongeren worden aangemeld door scholen, onderwijsondersteuningsinstanties en leerplichtambtenaren. JOZ verkent met de jongeren de mogelijkheden waarbij belemmeringen worden benoemd en omgevingsbeperkingen in kaart gebracht. In gezamenlijkheid wordt een zo’n optimaal mogelijke startsituatie nagestreefd waarbij duidelijke afspraken worden gemaakt. Er is een groepsapp voor het delen en ondersteunen van de gezamenlijkheid. ‘We doen dit niet alleen, we doen dit samen’ is het credo. Back2school vindt plaats in het jongerencentrum waarmee een veilige en toegankelijke leeromgeving wordt bereikt. Het programma is in september gestart voor anderhalf jaar met acht jongeren gedurende vier dagen per week. Door het aantal jongeren beperkt te houden, wordt met maximale aandacht vooral kwaliteitswaarborging nagestreefd. Zadkine Startcollege levert het onderwijs in een toegankelijk pakket. Behalve voor rekenen en taal is er aandacht voor talentontwikkeling, sociale vaardigheden, beroepsoriëntatie, burgerschap, muziek, sport en spel.

Hoe houd je hun beperkte aandacht vast?
‘Door slimme koppelingen te maken zoals b.v. rappen en taal, koken en rekenen, sport en voeding’, zegt Conny Schoonderwoerd, opleidingsmanager van Zadkine Start college. Praktijkstages in o.m. dienstverlening, logistiek en handel vormen ook een belangrijk onderdeel van het programma. JOZ begeleidt het groepsproces en biedt individuele ondersteuning. Hierbij komen praktische zaken aan de orde zoals: dagelijkse problemen welke de voortgang hinderen, het opstellen van een cv, het voeren van een sollicitatiegesprek, etc. Ook vindt intervisie plaats waarbij de denkwijze en visie van de jongeren wordt gepeild. Jongeren groeien op in een ingewikkelde en polariserende samenleving waarin ze hun individuele positie moeten bepalen.

Hoe gaan ze daarmee om?
‘Waar groepen tegenover elkaar komen te staan raken jongeren nog wel eens de weg kwijt. Aandacht geven en op een alternatieve wijze naar problemen leren kijken helpt’, zegt Fouad Al Bouyadi, operationeel leidinggevende van JOZ. Op verzuim wordt onmiddellijk gereageerd. JOZ bespreekt dezelfde dag nog met de jongere wat er aan de hand is.

Doelstellingen
Aan het einde van het traject wordt examen afgelegd voor het mbo niveau 1 diploma waarmee de weg open staat voor zowel vervolgopleidingen als de arbeidsmarkt. Conny Schoonderwoerd: ‘een bbl-traject (beroepsbegeleidende leerweg) waarbij werk en scholing samen worden aangeboden, zou hier dan naadloos op aansluiten'. Fouad Al Bouyadi: ‘als het lukt om leren weer leuk te laten zijn is er veel mogelijk, zelfs de weg terug naar school'.

Als deze pilot van Back2school Nissewaard een succes oplevert kunnen meer ‘uitgevallen’ jongeren terecht voor een hoopvolle, nieuwe kans.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant