Het echtpaar geniet van het zonnetje in de tuin.
Het echtpaar geniet van het zonnetje in de tuin. Foto: Martin M. Marcus

Een opbloeiende liefde op de Kweekschool

Algemeen 692 keer gelezen

Spijkenisse - Chris van Veen ontmoette Anneke Wijnhorst in de jaren ’50 op de Kweekschool ‘De Klokkenberg’ in Nijmegen. Ze vonden elkaar wel aardig, maar de vonk sloeg echt over tijdens een jeugdkamp. De twee (bijna) onderwijzers moesten daar tijdens een stage leiding geven. 

Hij woonde in Wageningen en zij woonde toen in Arnhem. Na het behalen van het diploma kreeg Chris een vaste baan op een lagere school in Heelsum. Hij ging wel door met studeren en haalde de mo-akte voor Nederlands en de lo-akte voor Frans. Ondertussen kreeg Anneke op diverse lagere scholen in de wijde regio steeds een tijdelijke aanstelling voor een paar dagen of een paar maanden, waarbij ze op één van de scholen ook een tijdlang handwerkles op zaterdagochtend gaf.

Huwelijk
Op 5 november 1960 trouwden ze in Arnhem en dat was direct het einde van de onderwijs carrière van Anneke: ‘Het was toen eenmaal normaal, dat een getrouwde vrouw niet meer verder mocht werken en dus ontslagen werd.’ De heer Van Veen had dus zijn papieren voor het voortgezet onderwijs op zak en ging solliciteren. In het verre Spijkenisse. Hij werd aangenomen op de Bethlehem Mulo in het centrum van de stad. Later zou deze school in zijn geheel opgenomen worden in het latere Penta College. Chris van Veen kwam zo op de Blaise Pascal terecht, waar hij vele jaren op de Mavo, Havo en het VWO Nederlands gaf. Daarnaast was hij ook lang docent op de Volksuniversiteit, waar hij inburgeringscursussen en ook Nederlands gaf.

Spijkenisse
De verhuizing naar Spijkenisse was al snel een feit, want de gemeente bemiddelde actief. Het jonge paar, met hun dochter van acht maanden, kreeg een flatwoning aan de Cypressenstraat toegewezen. In 1968 kochten ze hun eerste huis en verhuisden ze naar de eengezinswoning in de Dennenstraat. ‘Het waren toen de eerste koophuizen in Spijkenisse op eigen grond’, herinnert het echtpaar zich. In 2008 verhuisden zij naar de wijk de Schenkel, waar ze nu in een fraaie bungalow wonen. Hij is secretaris bij de PCOB en heeft een aantal jaren gezongen bij de Marckenburgh en in het Hart van Groenewoud. Chris van Veen: ‘Ik speel ook keyboard en schrijf nog regelmatig stukjes voor het blad van de PCOB.’

Geridderd
Anneke: ‘Ik koos er in ons huwelijk bewust voor om de kinderen op te voeden en niet meer te gaan werken. We kregen nog twee zonen en vier kleindochters. Ik werd wel actief in de Hervormde kerk en was gedurende diverse perioden in totaal 18 jaar diaken.’ Door haar activiteiten voor de kerk kwam ze in het bestuur van de Marckenburgh. Zij heeft 28 jaar in het bestuur gezeten en is daarvoor geridderd. Gisteren waren zij 60 jaar getrouwd, maar een feestje zat er niet in.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant