Afbeelding
Foto: PR

Informatiepunt Digitale Overheid geopend

Algemeen 283 keer gelezen

Spijkenisse - Er zijn zo’n 4 miljoen Nederlanders die moeilijk of niet kunnen omgaan met de digitale overheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de (digitale) Berichtenbox van MijnOverheid.nl, en zaken zoals huur- en zorgtoeslag, kindgebonden budget, belasting, studiefinanciering, rijbewijs, (verkeers)boetes, pensioen en uitkering.

Speciaal voor deze groep is op donderdag 22 oktober een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) geopend in Bibliotheek de Boekenberg. Wethouder Struijk verrichtte de openingshandeling en sprak de aanwezigen toe over het belang van dit informatiepunt voor de inwoners van Nissewaard.

Ontbreken van digitale vaardigheden
Een grote groep mensen heeft hulp nodig door het ontbreken van vaardigheden en kennis over internet. Die groep is divers: behalve ouderen zijn het nieuwkomers en laaggeletterden, maar ook jongeren die misschien wel goed overweg kunnen met sociale media maar het aanvragen van een DigiD lastig vinden. Met zelfredzaamheid zijn we er niet, dat is voor veel mensen een brug te ver. Computergebruik, zelfs met ondersteuning werkt voor sommige mensen niet. Daarom zijn er altijd telefoonnummers en een balie nodig waar mensen persoonlijk te woord worden gestaan. Ouderen willen soms niet aan de computer en hoeven dat ook niet omdat ze hulptroepen in hun familie of hun sociale netwerk hebben.

Brede maatschappelijke bibliotheek
‘Dit initiatief past heel goed bij de brede, maatschappelijke rol die wij als bibliotheek nu al oppakken: van lezen, via taal naar digitaal. Wij geven mensen graag persoonlijke aandacht dicht bij huis’ zo vertelt bibliotheekmedewerker Marjolein Kempers. Goed opgeleide bibliotheekmedewerkers helpen deze mensen met het vinden van informatie op internet en verwijzen door naar de juiste instanties. Hoe dichterbij hulp is, hoe lager de drempel.

Op afspraak
Inwoners kunnen iedere donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur terecht bij het informatiepunt. Ze worden er gratis geholpen. Wel moeten zij in verband met de aangescherpte coronamaatregelen vooraf een afspraak maken via 0181-616622.

Samenwerking
Het Informatiepunt Digitale Overheid komt voort uit een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek, de openbare bibliotheken in Nederland en Manifestgroep-partijen (de Belastingdienst, CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB en UWV). Gekozen is voor bibliotheken, omdat hun 800 vestigingen dicht bij de bewoners staan en een laagdrempelig karakter hebben. Het loket sluit bovendien aan op wat bibliotheken al doen: ze geven cursussen in computergebruik, helpen bij belastingaangifte en bij allerlei digitale problemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant