Er is nu een aparte container voor tapijt.
Er is nu een aparte container voor tapijt. Foto: Reinis

Scheid je tapijt!

Algemeen 577 keer gelezen

Afval bevat veel kostbare materialen, die opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarom is het belangrijk om afval goed te scheiden, zodat het gerecycled kan worden. Op deze manier worden waardevolle grondstoffen bespaard. Denk hierbij aan bomen voor papier, aardolie voor plastic en metalen voor apparaten en blik.

Beter voor het milieu. Beter voor uw portemonnee.

Afval scheiden is waardevol. Papier, glas, textiel en metalen die ingezameld worden, leveren geld op. Niet alle gescheiden afvalstromen zijn kostendekkend. Zoals bijvoorbeeld het inzamelen en recyclen van GFT tot compost. Toch blijft het gescheiden inleveren van GFT goedkoper dan verbranden. Daarbij is het ook beter voor het milieu. Weet u dat het verbranden van afval duurder wordt? En dat er nog een aantal afvalsoorten zijn die nog veel herbruikbare materialen bevatten, maar nog niet gescheiden worden ingeleverd? Een extra reden om slimmer te scheiden. Zo gaan belangrijke grondstoffen niet de verbrandingsoven in.

Tapijt apart inleveren op de Stadswerf
Er zitten nog veel herbruikbare materialen in de grof huishoudelijk afvalcontainer op de Stadswerf. Dit is gebleken uit de sorteeranalyse van de Stadswerf. Eén van deze materialen is tapijt. Vanaf 14 oktober kunt u tapijt apart inleveren op de Stadswerf in container nummer 16. Tapijt is namelijk goed te recyclen. Of het nu gemaakt is van nylon of wol, beide materialen kunnen opnieuw worden verwerkt. Bepaalde nylontypes worden geheel gerecycled en verwerkt tot nieuw nylon. Wollentapijt kan opnieuw gebruikt worden als natuurlijk isolatiemateriaal.

Duurzame tapijtproductie
Vergeleken met jaren geleden, is ook de productie van tapijt milieuvriendelijker geworden. Zo gaan Nederlandse tapijtfabrikanten zo zuinig mogelijk om met grondstoffen. Momenteel is voor het maken van één vierkante meter tapijt al 20% minder energie nodig dan tien jaar terug! Fabrikanten houden rekening met verpakkingsmateriaal. Het doel is om steeds minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en hergebruik van verpakkingsmateriaal te vermeerderen. Ook hebben fabrikanten de mogelijkheid om bij een milieudatabank hun stoffen te laten toetsen op basis van een aantal criteria. Stoffen die als milieubezwaarlijk worden getoetst, moeten worden vervangen door stoffen die het milieu niet aantasten.

Breng uw tapijt naar de Stadswerf!
Is uw tapijt niet meer geschikt voor gebruik? Dan kunt u uw tapijt apart inleveren bij de Stadswerf. Om uw bezoek aan de Stadswerf zo makkelijk mogelijk te maken, kunt u vooraf de Stadswerf plattegrond bekijken. Op de plattegrond is te zien op welke plek, welke containers staan. Zo kunt u bij het inladen van uw auto of aanhanger vooraf rekening houden met de volgorde van de containers. Hierdoor kunt u uw spullen op de Stadswerf sneller uitladen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant