Afbeelding
Foto: pixabay.com

Coalitie en D66 stemmen tegen ontmoedigen reclamefolders

Politiek 266 keer gelezen

De coalitiepartijen ONS, VVD en PvdA en oppositiepartij D66 stemden tegen een motie ingediend door initiatiefnemer Nissewaard Lokaal en de partij LieverLinks. In de motie vroegen de partijen om het bezorgen van reclamefolders te ontmoedigen door deze alleen toe te laten indien bewoners een ja-sticker op de brievenbus hebben zitten. De coalitiepartijen voelden hier niets voor. Zij vonden met name de timing niet juist. Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal stelde dat de motie vroeg om een verbod in 2022 en dat experts op het gebied van corona verwachten dat in de zomer van 2021 Nederland weer terug kan naar normaal.

In een ontluisterend zwakke reactie kwam ONS verder met de opmerking dat er meer karton dan papier wordt opgehaald door Reinis, 60% om 40%. Toen Hottentot in een reactie vroeg om het aantal ton oud papier dat wordt opgehaald, werd het langzaam stil bij ONS. Pieter de Vos begon een warrige relaas over het aantal ritten dat Reinis rijdt en dat het weinig uitmaakt voor de totale hoeveelheid. Volgens Hottentot ontbrak het De Vos aan feitelijke cijfers. Hij beschuldigde De Vos er daarom van de discussie te vertroebelen met niet ter zake doende feiten.

Stijging afvalstoffenheffing
De VVD beweerde op basis van de motie dat Nissewaard Lokaal tegen de ondernemers is. Een beschuldiging die Hottentot al snel afdeed als onzin. Zo zijn er voldoende alternatieven om folders te lezen. Hottentot noemde de VVD ouderwets, nadat de partij zelf niet creatief genoeg bleek om geschikte alternatieven voor folders te herkennen. Volgens Nissewaard Lokaal draait het met name om een grote groep inwoners die de folders toch niet leest en deze weggooit, ook bij het restafval, wat weer leidt tot stijging van de afvalstoffenheffing.

Inconsequent
Bovendien vond Nissewaard Lokaal de VVD inconsequent in haar beleid. Vorige maand tijdens de behandeling van de Regionale Energiestrategie kon er geen pas op de plaats worden gemaakt rond de windmolens, omdat ‘nu eenmaal was afgesproken om als gemeente CO2-neutraal te worden’. Nu de gemeente daadwerkelijk een bijdrage kan leveren aan CO2-besparingen, geeft de VVD niet thuis, concludeerde Nissewaard Lokaal.

Uiteindelijk stemden alleen de oppositiepartijen, met uitzondering van D66, voor de motie, waardoor deze is afgewezen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant