Blik kan opnieuw gebruikt worden.
Blik kan opnieuw gebruikt worden. Foto: Reinis

Maak goed gebruik van verpakkingen!

Algemeen 187 keer gelezen

Er heerst een algemene misvatting dat verpakkingen slecht zijn voor het milieu. Dagelijks worden er veel verpakkingen geopend en vervolgens weer weggegooid. Ongeveer de helft van de weggegooide verpakkingen in Nederland is afkomstig van huishoudens. De rest is afkomstig van bedrijven. Het produceren en transporteren van verpakkingen kost veel grondstoffen en energie. Dit heeft een negatieve invloed op de klimaatverandering. Bovendien kan de afvalverwerking van deze verpakkingen milieuschade aanrichten en kunnen slechte stoffen vrijkomen.

Tóch hebben verpakkingen ook voordelen!

Een voordeel van verpakkingen is dat voedsel minder snel bederft. Zo wordt voedselverspilling tegengegaan. Etenswaren blijven dankzij de verpakking langer houdbaar en worden tijdens transport en opslag ook nog beter beschermd. Daarbij zijn verpakkingen, vergeleken met jaren geleden, veel lichter geworden. Hierdoor worden kostbare grondstoffen bespaard en minder afval veroorzaakt. Dit is positief!

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van verpakkingen, draagt u ook een steentje bij aan een beter milieu. Zo kunt u uw eigen boodschappentas meenemen naar de supermarkt. Op deze manier voorkomt u het onnodig gebruik van plastic tasjes. Ook is het belangrijk dat u op maat boodschappen doet en kookt. Voedsel weggooien heeft namelijk een groter effect op het milieu dan het besparen op verpakkingsmateriaal.

Inzameling met statiegeld zorgt voor hoogwaardige recycling. Op grote PET-flessen en bierflesjes zit statiegeld. Hierdoor worden al deze verpakkingen bijna allemaal ingeleverd. Dit zorgt ervoor dat deze verpakkingen goed gerecycled kunnen worden. PET-flessen worden na inzameling meteen versnipperd. Vervolgens worden de snippers omgesmolten tot nieuwe flessen. Glazen bierflesjes worden tot 40 keer opnieuw gevuld, totdat de flesjes helemaal versleten zijn. Pas daarna worden de flesjes gerecycled. Dát is pas hergebruiken!

Sla het belangrijkste niet over
De meeste verpakkingen zijn gemaakt van diverse grondstoffen. Denk maar aan verpakkingen van papier, kunststof, metaal en glas. Om verpakkingen goed te kunnen recyclen, is het belangrijk dat u uw afval gescheiden inlevert. In Nissewaard wordt gescheiden ingezameld. De laagbouw heeft 3 minicontainers: Plastic, metalen en drankkartons (PMD), Oud papier en karton (OPK) en Groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Restafval gooit u in de ondergrondse containers. De hoogbouwwoningen brengen ook PMD en OPK naar een ondergrondse container in de buurt. Ook kunt u gescheiden afval inleveren bij de Stadswerf en het mobiel milieustation. Wilt u meer informatie over welke afvalsoort in welke bak hoort? Kijk dan op de website van Reinis (www.reinis.nl) voor afval scheiden tips of neem contact op met de afvalcoach (afvalcoach@reinis.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant