Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Generatiemoestuin bestaat vijf jaar

Algemeen 648 keer gelezen

Spijkenisse - Ongeveer 6,5 jaar geleden kwam het plan een generatiemoestuin te realiseren voor de wijk Spijkenisse Hoogwerf Noord. Het idee ontstond doordat woningstichting Woonbron de bewoners van de Indische Flat (Ruma Oost West) beloofd had een tuin te realiseren maar dat dit geen doorgang vond in verband met de hoge kosten van deze flat. Elisabeth Votsis en Marcel van Rooijen vonden dat de bewoners van deze flat hier geen dupe van mochten worden en gingen aan de gang om een generatie moestuin te realiseren.

Het moest een tuin worden die vrij toegankelijk en een ontmoetingsplek voor heel de buurt is..

In de loop van 2014 begonnen ze met het ontwerpen van de tuin in samenwerking met gemeente Nissewaard en een vaste groep vrijwilligers. Dankzij diverse sponsoren was het mogelijk de tuin ook daadwerkelijk aan te leggen. 

De tuin bestaat uit 10 grote veilingbakken en diverse kleinere. Hier kunnen de leden gratis hun groentes, vruchten en kruiden planten en oogsten. Zoals paprika’s, courgettes, tomaten, aardappelen, knoflook, tijm, bieslook, hazelnoten, kruisbessen, aalbessen, bramen, zwarte bessen, appels en peren enz. enz. Sinds dit jaar verkopenze ook producten uit de tuin zoals jams, saladeoliën, massageoliën, lavendelkoekjes en goudsbloemzalf.

In april 2015 vond de officiële opening van de Generatiemoestuin Noord.

Nu vijf jaar later is de tuin een begrip geworden in Spijkenisse. Diverse evenementen werden er gehouden, zoals fitnessavonden, themamiddagen, picknick, jaarlijkse Indië herdenking en de beroemde jaarlijkse barbecue, die helaas door de coronamaatregelen dit jaar niet door kon gaan dit jaar.

De generatiemoestuin wordt onderhouden door zes vaste vrijwilligers (Henk en Anja Reijken, Jan en Hetty Sjouw en Marcel en Jolanda van Rooijen). Daarnaast wordt iedere 3e week van de maand het tuinonderhoud gedaan door ongeveer 25 vaste vrijwilligers. Dit onderhoud wordt uitgebreid in het volgende jaar naar 2 x per maand (1e en 3e zaterdag van de maand).

Afgelopen zaterdag vond tijdens burendag de uitgestelde viering van het lustrum plaats. De opening werd verricht door wethouder Jan Willem Mijnans, die vijf jaar geleden ook de opening van de Generatiemoestuin Noord voor zijn rekening nam. Na de toespraak plantte de wethouder een Granny Smith appelboom tezamen met de kleinzoon van de inmiddels overleden Elisabeth Votsis. Hierna kon het feest losbarsten met koffie en een Spijkenaartje gevolgd door een extra luxe lunch. Uiteraard werd er goed rekening gehouden met de coronamaatregelen van 1,5 meter.  Op naar de volgende vijf jaar.

Wanneer u vragen heeft over de Generatiemoestuin Noord zoals meehelpen of sponsering, dan kunt u de vrijwilligers bereiken via de Facebookpagina Generatie Moestuin Noord.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant