Bij sommige ritten van de dierenambulance is spoed geboden.
Bij sommige ritten van de dierenambulance is spoed geboden. Foto: pixabay.com

Verbijstering en ongeloof over ontbreken steun voor dierenambulance op de busbaan

Politiek 373 keer gelezen

Voor de PVV is het welzijn van dieren enorm belangrijk. Dat is dan ook één van de redenen, dat de fractieleden de dierenvoedselbank hebben opgezet.

Door het werken in de dierenvoedselbank zijn waardevolle contacten opgebouwd met dierenklinieken, het dierenasiel en met medewerkers van de dierenambulances. Deze laatste groep mensen doet op vrijwillige basis onbetaalbaar werk.

Door zich dag en nacht in te zetten kunnen zij veel zieke en gewonde dieren helpen en soms redden. Maar helaas worden ook zij, net als veel inwoners van Nissewaard, herhaaldelijk geconfronteerd met lange files ten gevolge van brugopeningen, wegwerkzaamheden en ongelukken. Hierdoor komen zij te laat bij het zieke of gewonde dier of de hulpverlenende instantie aan en het gebeurt dan ook dat een dierenleven verloren gaat.

Het zou volgens de PVV een uitkomst zijn als ambulances met een spoedeisende dienst gebruik zouden mogen maken van de busbanen en dan met name die naar de Spijkenisserbrug in beide richtingen en de busbaan parallel aan de Groene Kruisweg (N218). Rotterdam is Nissewaard hierin voorgegaan. Vanaf 1 juli 2020 mogen dierenambulances met spoedeisende ritten gebruik maken van 19 van de 42 busbanen.

Uiteraard mag het openbaar vervoer niet worden benadeeld. Van diezelfde busbanen mogen sinds 2015 al drie emissieloze doelgroepen (taxi’s, goederenvervoer en besloten vervoer) gebruik maken. Men heeft een onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid over de periode 2015 – 2019 en wat blijkt? Er zijn nagenoeg geen ongevallen geregistreerd. Daarbij voeren dierenambulances geen blauw zwaailicht en moeten zich dus aan de verkeersregels houden.

Het college ontraadde echter de motie en ook binnen de raad was er weinig steun. De wethouder wil eerst de evaluatie van het beleid in Rotterdam afwachten. De PVV fractie reageert vol ongeloof: ‘Een evaluatie naar de verkeersveiligheid op de busbanen in Nissewaard, waar taxi’s en personenbusjes naar hartelust racen, is niet aan de orde, maar één of twee spoedritten van de dierenambulance per week is blijkbaar extreem gevaarlijk. Daarbij kan de situatie in Rotterdam onmogelijk worden vergeleken met die in Nissewaard. De 19 busbanen in een wereldstad als Rotterdam en de twee busbanen in Nissewaard.’

Fractievoorzitster Anita Verweij sprak eerder al met enige leden van de provinciale fractie over deze motie. Men kon zich niet voorstellen, dat een dergelijke sympathieke motie niet door het college zou worden omarmd. Mocht dit toch het geval blijken te zijn, dan zou de motie worden overgenomen door leden van de Provinciale Staten. Door het gebrek aan steun binnen de raad, dat tijdens de bespreking al duidelijk werd, is de motie niet in stemming gebracht. Misschien dat de motie binnen de provincie wel op grote steun kan rekenen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant