Op de Plaatweg moeten windmolens geplaatst worden.
Op de Plaatweg moeten windmolens geplaatst worden. Afb. gemeente

Bewoners Spijkenisse-Noord vrezen meer overlast windmolens

Algemeen 1.509 keer gelezen

Het bewonersplatform windturbines Hartel Oost/Plaatweg is sinds november 2019 in gesprek met de gemeente Nissewaard en de ontwikkelaar over realisatie van een windpark locatie Hartel Oost/Plaatweg.

Ondanks de eerder voorgelegde bezwaren betreffende de locatie zijn de bewoners zich bewust van de noodzaak van de energietransitie. Echter nu worden zij geconfronteerd met nieuwe ontwikkelingen en voorwaarden.

'Tot op heden is er altijd sprake geweest van plaatsing van windturbines voor 18 MW maar nu zijn wij overvallen door de mededeling van wethouder Igor Bal dat er in het kader van de RES meer Megawatt aan windturbines zou moeten worden gerealiseerd. Tevens heeft de wethouder laten weten zich in te zetten voor de realisatie van een oeververbinding ten oosten van Geervliet tussen de A15 en de Groene Kruisweg. De locatie Hartel Oost/Plaatweg voor de windturbines is toegewezen op basis van de huidige situatie dus zijn mededeling verandert de hele zaak', zo laat een woordvoerder weten.

De overlast voor Spijkenisse Schiekamp/Hoogwerf en Geervliet is in de huidige situatie al aanzienlijk (industrie/bruggen/verkeersaders) en nu wil de wethouder hier een belangrijke veroorzaker aan toevoegen (oeververbinding) plus uitbreiding van overlast door eventuele extra windturbines. Dit terwijl het proces over windturbines al enige tijd gaande is. Het verbaast de bewoners dat de wethouder de regels halverwege het spel eigenhandig verandert en totaal geen rekening houdt met de gevolgen hiervan. 'Wij verwijzen daarom naar de gemeentewebsite (https://www.nissewaard.nl/duurzaamheid/duurzaamheid_to/windenergie-1.htm) waarop te lezen is dat de bijdrage van de gemeente Nissewaard aan de energieopgave Stadsregio Rotterdam zal zijn: ‘Op deze locatie moet minimaal 18 MW door windturbines opgewekt worden. Hoeveel windturbines dat worden en waar die exact komen te staan, is nu nog niet bekend. Daar wordt onderzoek naar gedaan, waar ook de inwoners en andere belanghebbenden nauw bij worden betrokken.’

Aangezien het bewonersplatform geen duidelijke antwoorden krijgt van de wethouder, verzoekt zij de partijen in de gemeenteraad onderstaande punten bij hem aan te kaarten:

*aandringen op max 18 MW voor deze locatie (zie Vaststelling partiële herziening Visie ruimte en mobiliteit windenergie van Provinciale Staten van Zuid-Holland dec. 2017), tenzij meer MW niet leidt tot meer windturbines. Indien oeververbinding dan suggestie max 13.5 MW (3 x 4.5 MW);

*onderzoek naar alternatief voor oeververbinding (bijv. doortrekken A4);

*verzoek tot nieuw onderzoek (MER) aangaande locatie Hartel Oost/Plaatweg voor windturbines indien oeververbinding een serieuze optie is (dus inclusief gevolgen oeververbinding);

*openheid en duidelijkheid over de gang van zaken.

De overlast veroorzaakt door eventuele extra windturbines plus een oeverbinding baart de bewoners zorgen. De leefbaarheid in Spijkenisse Schiekamp/Hoogwerf en Geervliet wordt hierdoor aangetast. Het bewonersplatform gaat ervan uit dat deze kwestie ook belangrijk voor de raad is en zij hoopt dat de raad meer duidelijkheid zal krijgen van de wethouder.

De raad praat vanavond opnieuw over de Regionale Energie Strategie. Fracties krijgen de kans om hun wensen en bedenkingen kenbaar te maken, middels moties. Aangenomen moties worden als RES Wensen en Bedenkingen kaart overhandigd aan de Metropoolregio en de provincie. Vanuit de PVV is al aangegeven dat zij inzetten op plaatsing van windmolens op zee en het gebruiken van aardwarmte, restwarmte van de industrie en waterstof. LOB zal een motie indienen tegen de biomassacentrale in Vierpolders. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant