Doe je mee?
Doe je mee? Foto: PR

Rennen en rapen tijdens de World Cleanup Day!

Algemeen 209 keer gelezen

Binnenkort is het weer zo ver! Op zaterdag 19 september wordt de World Cleanup Day georganiseerd. Dit is een internationaal initiatief om wereldwijd zwerfafval in het milieu en op straat tegen te gaan.

Dit idee is een paar jaar geleden begonnen in Estland en heeft zo een weg gevonden naar ruim 180 landen. Ook Nederland hoort hierbij! Dit jaar doet Nederland, samen met organisatoren Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon, voor de tweede keer mee aan de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Daar mag iedereen trots op zijn.

PloggingNu
In gemeente Nissewaard organiseert PloggingNu de grote opruimactie. PloggingNu is een organisatie die zwerfafval aanpakt. Dit doen ze door les te geven in het onderwijs, het houden van workshops en organiseren van challenges en cleanup evenementen. Ze staan het meest bekend om hun ludieke plogging-acties. Voor velen nog een onbekend begrip, maar voor anderen een onmisbare nieuwe leefstijl. Plogging is een uit Zweden overgewaaid fenomeen dat een combinatie is van plocka (pakken) en joggen. Wandelen (of hardlopen) en tegelijk zwerfvuil rapen, dat is de bedoeling van ploggen! Harold Joëls, oprichter van PloggingNu, raapte in 2018 voor het eerst op een sportieve manier zwerfafval op. Sindsdien kan hij niet meer zonder. Daarom is hij het initiatief PloggingNu gestart om het zwerfafvalprobleem aan te kaarten. Harold raakte geïnspireerd door plogging en inspireert nu ook anderen om op een gezonde manier de aarde schoon te houden. Voelt u zich ook geïnspireerd? Doe dan mee aan de World Cleanup Day!

Coronamaatregelen tijdens de World CleanUp Day
Vanwege het coronavirus is het van belang om rekening te houden met een aantal maatregelen. Ga niet in grote groepen op pad en zorg voor voldoende afstand. Zo wordt op een veilige manier de omgeving schoongemaakt! Onderstaande maatregelen van het RIVM zijn ook belangrijk tijdens een opruimactie:

  1. Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen zoals: ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.

    Blijf zoveel mogelijk in uw eigen omgeving wanneer u zwerfafval opraapt om drukte te voorkomen.

    Zorg voor goede handschoenen als u zwerfafval gaat rapen en/of gebruik een zwerfafvalgrijper. Gooi uw handschoenen na gebruik in de afvalbak. Belangrijk: gooi rubber of latex handschoenen niet bij het plastic afval, maar bij het restafval.

    Vindt u zwerfafval dat u niet vertrouwt? Laat het liggen en maak een melding bij gemeente Nissewaard

    Gooi zwerfafval direct weg in een afvalbak.

Schrijf u nu in via hello@plogging.nu en doe mee aan de grootste wereldwijde opruimactie ooit!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant